Kursplan för
Livsmedelsindustrins relation till samhälle och konsument
The Relationship between Food Industry, Society and Consumers
KLGN15, 7,5 högskolepoäng, A (Avancerad nivå)
Gäller för: Läsåret 2020/21
Beslutad av: Programledning B/K
Beslutsdatum: 2020-03-27
Allmänna uppgifter
Huvudområde: Livsmedelsteknik och nutrition.
Obligatorisk för: MLIV1
Valfri för: B4-lm
Undervisningsspråk: Kursen ges på begäran på engelska
Syfte
Att ge en ökad förståelse för hållbar livsmedelsproduktion
i förhållande till konsument, producent och samhälle.
Mål
Kunskap och förståelse
För godkänd kurs skall studenten
- ha kunskap om och förstå teknisk utveckling för hållbar
livsmedelsproduktion genom hela produktionskedjan inklusive energi
– och miljöaspekter
- vara orienterad om hur konsumentupplevda värden styr
produktutvecklingen
- känna till konsumenters behov av livsmedel och näringsämnen.
Känna till regelverket för "functional foods", hälsopåståenden
och livsmedelssäkerhet
Färdighet och förmåga
För godkänd kurs skall studenten
- förklara kostens roll för hälsan ur ett folkhälso- resp
globalt perspektiv
- bedöma och diskutera etik och livsmedelsindustrins ansvar i
förhållande till kostrelaterade sjukdomar och konsumenternas
välmående
- kunna tolka riskbedömningar och bedöma frågor om
livsmedelssäkerhet
- muntligt och skriftligt presentera vetenskaplig och teknisk
information inom livsmedelsvetenskap
Värderingsförmåga och förhållningssätt
För godkänd kurs skall studenten
- visa förmåga att diskutera frågor om etiska
problemställningar som rör livsmedelsproduktion och
utvecklingsarbete
- självständigt söka och kritiskt granska och värdera
information i vetenskapliga artiklar som behandlar
livsmedelsproduktion i förhållande till konsument, producent och
samhälle.
- visa insikt i livsmedelsproduktionens möjligheter och
begränsningar
Kursinnehåll
- energi, miljö och hållbar livsmedelsproduktion
- förpackningar, logistik och spårbarhet
- industri och konsument. Produktutveckling för
konsumentupplevda värden
- livsmedel och välfärd, Kost, näring och hälsa.
Riskbedömningar och riskkommunikation
Kursens examination
Betygsskala: TH - (U,3,4,5) - (Underkänd, Tre, Fyra, Fem)
Prestationsbedömning: Essäer, paneldebatt, skriftlig tentamen. I slutbetyget viktas tentamen 50 %, essäer 30 % och paneldebatt 20 %.
Om så krävs för att en student med varaktig funktionsnedsättning ska ges ett likvärdigt examinationsalternativ jämfört med en student utan funktionsnedsättning, så kan examinator efter samråd med universitetets avdelning för pedagogiskt stöd fatta beslut om alternativ examinationsform för berörd student.
Antagningsuppgifter
Förutsatta förkunskaper: KLGN30 Livsmedelskemi och nutrition
KLGN25 Livsmedelsteknologi för produktformulering
Begränsat antal platser: Nej
Kursen överlappar följande kurser: KLG085
Kurslitteratur
- Gibney MJ: Introduction to Human Nutrition. Blackwell Science , 2009, ISBN: 13: 9781444322965.
- WHO TRS 916 report, finns tillgänglig på nätet via kursens hemsida.
- Material från Gapminder.
- Gordon W . Fuller: Food, Consumers, and the Food Industry Catastrophe or Opportunity?. CRC Press , 2001, ISBN: 978-0-8493-2326-3.
- Rapporter från Worldbank.
Kontaktinfo och övrigt
Kursansvarig: Björn Bergenståhl, Bjorn.Bergenstahl@food.lth.se
Kursansvarig: Yvonne Granfeldt, yvonne.granfeldt@food.lth.se
Hemsida: http://www.foodandnutrition.lth.se