Kursplan för
Livsmedelsvetenskap: Produktionssystem
Integrated Food Science: Production System
KLG085, 7,5 högskolepoäng, A (Avancerad nivå)
Gäller för: Läsåret 2015/16
Beslutad av: Utbildningsnämnd C
Beslutsdatum: 2015-04-20
Allmänna uppgifter
Huvudområde: Livsmedelsteknik och nutrition.
Obligatorisk för: MLIV1
Valfri för: B4-lm
Undervisningsspråk: Kursen ges på begäran på engelska
Syfte
Att ge en ökad förståelse för hållbar livsmedelsproduktion
i förhållande till konsument, producent och samhälle.
Mål
Kunskap och förståelse
För godkänd kurs skall studenten
- ha kunskap om och förstå teknisk utveckling för hållbar
livsmedelsproduktion genom hela produktionskedjan inklusive energi
– och miljöaspekter
- vara orienterad om hur konsumentupplevda värden styr
produktutvecklingen
- känna till konsumenters behov av livsmedel och näringsämnen.
Känna till regelverket för "functional foods", hälsopåståenden
och livsmedelssäkerhet
Färdighet och förmåga
För godkänd kurs skall studenten
- förklara kostens roll för hälsan ur ett folkhälso- resp
globalt perspektiv
- bedöma och diskutera etik och livsmedelsindustrins ansvar i
förhållande till kostrelaterade sjukdomar och konsumenternas
välmående
- kunna tolka riskbedömningar och bedöma frågor om
livsmedelssäkerhet
- muntligt och skriftligt presentera vetenskaplig och teknisk
information inom livsmedelsvetenskap
Värderingsförmåga och förhållningssätt
För godkänd kurs skall studenten
- visa förmåga att diskutera frågor om etiska
problemställningar som rör livsmedelsproduktion och
utvecklingsarbete
- självständigt söka och kritiskt granska och värdera
information i vetenskapliga artiklar som behandlar
livsmedelsproduktion i förhållande till konsument, producent och
samhälle.
- visa insikt i livsmedelsproduktionens möjligheter och
begränsningar
Kursinnehåll
- energi, miljö och hållbar livsmedelsproduktion
- förpackningar, logistik och spårbarhet
- industri och konsument. Produktutveckling för
konsumentupplevda värden
- livsmedel och välfärd, Kost, näring och hälsa.
Riskbedömningar och riskkommunikation
Kursens examination
Betygsskala: TH
Prestationsbedömning: Essäer, paneldebatt, skriftlig tentamen.
Antagningsuppgifter
Förutsatta förkunskaper: KLG 060 Livsmedelskemi för Produktformulering, KLG080 Livsmedelsvetenskap komplexa livsmedel.
Begränsat antal platser: Nej
Kurslitteratur
- Coultate, T.P: Food – The chemistry of its components, Fourth or later edition. The Royal Society of Chemistry, 2002, ISBN: 0-85404-615-1.
- Kessler, H.G: Food and Bio Process Engineering, Dairy Technology. Verlag A. Kessler, 2002, ISBN: 3-9802378-0.
- Singh, P & Heldman D: Introduction to Food Engineering , 3rd Edition. London Academic Press , 2001.
- Gibney MJ; MacDonald, IA; Roche, HM (Eds): Nutrition & Metabolism. Blackwell Science , 2003, ISBN: 0-632-05625-8.
- WHO TRS 916 report, finns tillgänglig på nätet via kursens hemsida.
Kontaktinfo och övrigt
Kursansvarig: Björn Bergenståhl, Bjorn.Bergenstahl@food.lth.se
Hemsida: http://www.foodandnutrition.lth.se