Gäller för: Läsåret 2020/21
Beslutad av: Programledning B/K
Beslutsdatum: 2020-04-20
Huvudområde: Livsmedelsteknik och nutrition.
Obligatorisk för: MLIV1
Valfri för: B4-lm
Undervisningsspråk: Kursen ges på engelska
Att ge en vetenskapligt baserad helhetssyn på kolloidala, strukturella och funktionella egenskaper hos formulerade livsmedel, dess råvaror, och komponenter.
Kunskap och förståelse
För godkänd kurs skall studenten
• känna till hur egenskaperna hos olika råvaror eller
formuleringar kan användas för att utveckla funktionella och
hälsosamma livsmedel
• kunna beskriva livsmedels struktur på olika nivåer med olika
grad av komplexitet
• kunna beskriva hur olika komponenter i formuleringar samspelar
och ger upphov till funktionalitet
• känna till kolloidala egenskaper och dess roll i olika
livsmedelssystem
Färdighet och förmåga
För godkänd kurs skall studenten
• ha förmåga att kritiskt identifiera, formulera och
hantera frågeställningar rörande kolloidala egenskaper och
struktur i livsmedelsformuleringar
• muntlig och skriftligt, redovisa och diskutera hur olika
råvaror eller ingredienser kan användas för att utveckla
funktion i livsmedel
• ha förmåga att förklara, analysera och systematiskt belysa
formuleringens betydelse för livsmedels struktur, innehåll och
biotillgänglighet av näringsämne
• ha förmåga att självständigt och i grupp planera, redovisa
och diskutera resultat och slutsatser av praktiska moment
Värderingsförmåga och förhållningssätt
För godkänd kurs skall studenten
• självständigt kunna söka och värdera information i
vetenskapliga artiklar
• visa förmåga till lagarbete och samverkan i olika
grupper
Föreläsningar, laborationer, seminarier, studiebesök, projektarbete (baserat på studiebesök i livsmedelsindustrin).
Betygsskala: TH - (U,3,4,5) - (Underkänd, Tre, Fyra, Fem)
Prestationsbedömning: Godkänd dugga, muntligt presenterat projekt, deltagande på studiebesök och laborationer. Betygen 4 och 5 på TH-skalan nås genom hemtentamen baserad på projektet.
Studenter har inte möjlighet att omexamineras för högre betyg på delprov som är knutna till projektuppgifter. I de fall studenter vill höja sina betyg kan det tillåtas (efter godkännande från kursansvarig) om studenten gör om det projekt som ligger bakom delprovet vid ett nytt kurstillfälle och därefter omexamineras i samband med detta.
Om så krävs för att en student med varaktig funktionsnedsättning ska ges ett likvärdigt examinationsalternativ jämfört med en student utan funktionsnedsättning, så kan examinator efter samråd med universitetets avdelning för pedagogiskt stöd fatta beslut om alternativ examinationsform för berörd student.
Förutsatta förkunskaper: KLGN30 Livsmedelskemi och nutrition
Begränsat antal platser: Nej
Kursen överlappar följande kurser: KLG080
Lärare: Malin Sjöö, Malin.sjoo@food.lth.se
Kursansvarig: Lars Nilsson, lars.nilsson@food.lth.se
Hemsida: http://liveatlund.lu.se