Kursplan för
Livsmedelsvetenskap: Komplexa livsmedel
Integrated Food Science
KLG080, 7,5 högskolepoäng, A (Avancerad nivå)
Gäller för: Läsåret 2015/16
Beslutad av: Utbildningsnämnd C
Beslutsdatum: 2015-04-20
Allmänna uppgifter
Huvudområde: Livsmedelsteknik och nutrition.
Obligatorisk för: B4-lm, MLIV1
Undervisningsspråk: Kursen ges på engelska
Syfte
Att ge en vetenskapligt baserad helhetssyn på komplexa
livsmedel avseende processteknik, funktionella egenskaper,
näringsvärde och kvalitet.
Mål
Kunskap och förståelse
För godkänd kurs skall studenten
- känna till hur olika råvaror eller processer kan användas
för att utveckla hälsosamma livsmedel
- kunna beskriva livsmedels struktur med olika grad av
komplexitet
- kunna beräkna parametrar för enhetsoperationer inom
livsmedelsproduktion
Färdighet och förmåga
För godkänd kurs skall studenten
- ha förmåga att kritiskt identifiera, formulera och hantera
frågeställningar rörande komplexa livsmedel
- muntlig och skriftligt redovisa och diskutera hur olika
råvaror eller livsmedelsprocesser kan användas för att utveckla
livsmedel
- ha förmåga att förklara, analysera och systematiskt belysa
processeffekters betydelse för livsmedels struktur, innehåll och
biotillgänglighet av näringsämne
- ha förmåga att självständigt och i grupp planera, redovisa
och diskutera resultat och slutsatser av praktiska moment
Värderingsförmåga och förhållningssätt
För godkänd kurs skall studenten
- självständigt kunna söka och värdera information i
vetenskapliga artiklar
- visa förmåga till lagarbete och samverkan i olika
grupper
Kursinnehåll
Föreläsningar, praktiska moment (övningar, seminarier,
minilaborationer), kamratgranskade duggor, studiebesök,
projektarbete
Kursens examination
Betygsskala: TH
Prestationsbedömning: Inlämningsuppgifter, projektredovisning, dugga, skriftlig tentamen.
Antagningsuppgifter
Förutsatta förkunskaper: KLG060 Livsmedelskemi. KMB060 Mikrobiologi.
Begränsat antal platser: Nej
Kurslitteratur
- Coultate, T.P: Food - The chemistry of its components. The Royal Society of Chemistry, 2002, ISBN: 0-85404-615-1.
Kontaktinfo och övrigt
Kursansvarig: Prof. Marie Wahlgren, marie.wahlgren@food.lth.se
Hemsida: http://www.foodandnutrition.lth.se
Övrig information: Studiebesök, seminarier och projektarbete.