Kursplan för
Livsmedelsindustrins relation till samhälle och konsument
The Relationship between Food Industry, Society and Consumers
KLGN15, 7,5 högskolepoäng, A (Avancerad nivå)
Gäller för: Läsåret 2016/17
Beslutad av: Utbildningsnämnd C
Beslutsdatum: 2016-03-31
Allmänna uppgifter
Huvudområde: Livsmedelsteknik och nutrition.
Obligatorisk för: MLIV1
Valfri för: B4-lm
Undervisningsspråk: Kursen ges på begäran på engelska
Syfte
Att ge en ökad förståelse för hållbar livsmedelsproduktion
i förhållande till konsument, producent och samhälle.
Mål
Kunskap och förståelse
För godkänd kurs skall studenten
- ha kunskap om och förstå teknisk utveckling för hållbar
livsmedelsproduktion genom hela produktionskedjan inklusive energi
– och miljöaspekter
- vara orienterad om hur konsumentupplevda värden styr
produktutvecklingen
- känna till konsumenters behov av livsmedel och näringsämnen.
Känna till regelverket för "functional foods", hälsopåståenden
och livsmedelssäkerhet
Färdighet och förmåga
För godkänd kurs skall studenten
- förklara kostens roll för hälsan ur ett folkhälso- resp
globalt perspektiv
- bedöma och diskutera etik och livsmedelsindustrins ansvar i
förhållande till kostrelaterade sjukdomar och konsumenternas
välmående
- kunna tolka riskbedömningar och bedöma frågor om
livsmedelssäkerhet
- muntligt och skriftligt presentera vetenskaplig och teknisk
information inom livsmedelsvetenskap
Värderingsförmåga och förhållningssätt
För godkänd kurs skall studenten
- visa förmåga att diskutera frågor om etiska
problemställningar som rör livsmedelsproduktion och
utvecklingsarbete
- självständigt söka och kritiskt granska och värdera
information i vetenskapliga artiklar som behandlar
livsmedelsproduktion i förhållande till konsument, producent och
samhälle.
- visa insikt i livsmedelsproduktionens möjligheter och
begränsningar
Kursinnehåll
- energi, miljö och hållbar livsmedelsproduktion
- förpackningar, logistik och spårbarhet
- industri och konsument. Produktutveckling för
konsumentupplevda värden
- livsmedel och välfärd, Kost, näring och hälsa.
Riskbedömningar och riskkommunikation
Kursens examination
Betygsskala: TH
Prestationsbedömning: Essäer, paneldebatt, skriftlig tentamen. I slutbetyget viktas tentamen 50 %, essäer 30 % och paneldebatt 20 %.
Antagningsuppgifter
Förutsatta förkunskaper: KLGN30 Livsmedelskemi och nutrition
KLGN25 Livsmedelsteknologi för produktformulering
Begränsat antal platser: Nej
Kursen överlappar följande kurser: KLG085
Kurslitteratur
- Gibney MJ: Introduction to Human Nutrition. Blackwell Science , 2009, ISBN: 13: 9781444322965.
- WHO TRS 916 report, finns tillgänglig på nätet via kursens hemsida.
- Material från Gapminder.
- Gordon W . Fuller: Food, Consumers, and the Food Industry Catastrophe or Opportunity?. CRC Press , 2001, ISBN: 978-0-8493-2326-3.
- Rapporter från Worldbank.
Kontaktinfo och övrigt
Kursansvarig: Björn Bergenståhl, Bjorn.Bergenstahl@food.lth.se
Kursansvarig: Yvonne Granfeldt, yvonne.granfeldt@food.lth.se
Hemsida: http://www.foodandnutrition.lth.se