Kursplan för
Livsmedelskemi och nutrition
Food Chemistry and Nutrition
KLGN30, 7,5 högskolepoäng, A (Avancerad nivå)
Gäller för: Läsåret 2016/17
Beslutad av: Utbildningsnämnd C
Beslutsdatum: 2016-03-31
Allmänna uppgifter
Huvudområde: Livsmedelsteknik och nutrition.
Obligatorisk för: B4-lm, MLIV1
Undervisningsspråk: Kursen ges på engelska
Syfte
Kursen syftar till att ge en beskrivning av
livsmedelskomponenternas kemiska och nutritionella egenskaper.
Mål
Kunskap och förståelse
För godkänd kurs skall studenten
Kunna:
- att förstå livsmedelskomponentes nutritionella, kemiska och
fysikalisk-kemiska egenskaper.
- att förstå livsmedelskomponenters digestion och nutritionella
konsekvenser
- beskriva grundläggande näringsmässiga, kemisk och sensorisk
analys av livsmedel.
Färdighet och förmåga
För godkänd kurs skall studenten
Kunna:
- bedömma sambanden mellan livsmedels sammansättning och
egenskaper.
Värderingsförmåga och förhållningssätt
För godkänd kurs skall studenten
- värdera information om samband mellan kemiska sammansättning
och livsmedelets upplevda, tekniska och nutritionella kvalitet
Kursinnehåll
Kursen skall ge kunskaper om:
- nutritionella, kemiska och fysikalisk-kemiska egenskaper hos
protein, fett och kolhydrater i livsmedel samt om vattnets roll
för livsmedels egenskaper.
- digestion av livsmedel
- komponenternas bidrag till struktur på mikroskopisk och
makroskopisk nivå.
- kemiska och enzymatiska reaktioner, t.ex. fettoxidation,
Maillardreaktionen och karamellisering.
- smak-, arom- och färgämnens grundläggande kemi.
- olika typer av livsmedelsanalyser.
- sambandet mellan livsmedelskmponenter och hälsa
I kursen ingår föreläsningar och andra aktiviteter:
- seminarieövningar behandlar bland annat olika typer av
livsmedelsanalyser samt värdering av amband mellan kemiska
sammansättning och livsmedelets upplevda, tekniska och
nutritionella kvalitet
- de praktiska momenten innefattar grundläggande sensorisk
analys.
- laborativa moment
Kursens examination
Betygsskala: TH
Prestationsbedömning: Inlämnings- och seminarieuppgifter, skriftlig tentamen och laborationer. Th-skalan baseras på skriftlig tentamen.
Antagningsuppgifter
Förutsatta förkunskaper: KOK012 Organisk kemi , KBK011 Biokemi.
Begränsat antal platser: Nej
Kursen överlappar följande kurser: KLG060
Kurslitteratur
- Coultate, T.P: Food – The Chemistry of its Components. The Royal Society of Chemistry, 2008, ISBN: 978-0-85404-111-4.
- Michel J Gibney: Introduction to human nutrition. Willey Blacwell, 2009, ISBN: 9781444322965. Finns som ebook.
Kontaktinfo och övrigt
Kursansvarig: Björn Bergenståhl, Bjorn.Bergenstahl@food.lth.se
Hemsida: http://www.foodandnutrition.lth.se