Kursplan för

Riskanalys inom brandteknik
Risk Assessment in Fire Protection Engineering

VBRN45, 7,5 högskolepoäng, A (Avancerad nivå)

Gäller för: Läsåret 2023/24
Fakultet: Lunds tekniska högskola
Beslutad av: Programledning BI/RH
Beslutsdatum: 2023-04-12

Allmänna uppgifter

Obligatorisk för: BI2
Undervisningsspråk: Kursen ges på begäran på engelska

Syfte

Kursen syftar, tillsammans med tidigare kurser, till att studenten skall få möjlighet att tillgodogöra sig verktyg för riskanalys och riskvärdering och hur de kan användas som underlag för beslut inom området riskhantering och speciellt inom området brandteknisk dimensionering. Vidare syftar kursen till att utgöra en bas för fortsatta studier inom riskhanteringsområdet.

Mål

Kunskap och förståelse
För godkänd kurs skall studenten

Färdighet och förmåga
För godkänd kurs skall studenten

Värderingsförmåga och förhållningssätt
För godkänd kurs skall studenten

Kursinnehåll

De övergripande momenten i kursen riskanalysmetoder utgörs av: introduktion till området riskanalys och riskhantering, behandling av riskbegreppet, riskanalysmetodik inom området brandsäkerhet, osäkerhetsanalys, riskmått och riskvärdering, riskperception och beslutsfattande när det gäller risker.

Under kursens gång kommer ett antal hemuppgifter att genomföras. Uppgifterna ska redovisas skriftligt i form av en rapport samt i förekommande fall även muntligt.

Kursens examination

Betygsskala: TH - (U,3,4,5) - (Underkänd, Tre, Fyra, Fem)
Prestationsbedömning: Examinationen är en sammanvägning mellan resultat på en skriftlig tentamen och de hemuppgifter som ingår. Hemuppgifterna kommer primärt fokusera på att studenterna visar förståelse för teori. Den skriftliga tentamen består främst av uppgifter av problemlösningskaraktär och sådana som fokuserar på förståelse.

Om så krävs för att en student med varaktig funktionsnedsättning ska ges ett likvärdigt examinationsalternativ jämfört med en student utan funktionsnedsättning, så kan examinator efter samråd med universitetets avdelning för pedagogiskt stöd fatta beslut om alternativ examinationsform för berörd student.

Delmoment
Kod: 0117. Benämning: Riskanalys.
Antal högskolepoäng: 4,5. Betygsskala: TH. Prestationsbedömning: Skriftlig tentamen. Delmomentet omfattar: Kursen syftar, tillsammans med tidigare kurser, till att studenten skall få möjlighet att tillgodogöra sig verktyg för riskanalys och riskvärdering och hur de kan användas som underlag för beslut inom området riskhantering. Vidare syftar kursen till att utgöra en bas för fortsatta studier inom riskhanteringsområdet.
Kod: 0217. Benämning: Projektuppgifter, hemuppgifter.
Antal högskolepoäng: 3. Betygsskala: UG. Prestationsbedömning: Godkända hemuppgifter och projektuppgifter (individuella och i grupp). Delmomentet omfattar: Under kursens gång skall ett antal hemuppgifter eller projektuppgifter genomföras. Uppgifterna redovisas skriftligt och även muntligt i ett fall.

Antagningsuppgifter

Förutsatta förkunskaper: FMA430 Flerdimensionell analys eller FMAB30 Flerdimensionell analys samt kurs i grundläggande statistik t ex TNX071 Statistik med beslutsteori eller EXTA60 Statistik och VBRA06 Introduktion till brandteknik.
Begränsat antal platser: Nej
Kursen överlappar följande kurser: VBR180, VRSN05, VBRN01

Kurslitteratur

Kontaktinfo och övrigt

Kursansvarig: Håkan Frantzich, hakan.frantzich@brand.lth.se
Övrig information: I grupparbeten förutsätts aktivt deltagande från samtliga gruppmedlemmar. Varje gruppmedlem skall enskilt kunna redovisa och svara för innehållet i grupparbetet. Om en enskild student inte uppfyller krav om aktivt deltagande, eller åsidosätter sina åtaganden, kan beslut av examinator om omplacering till annan grupp eller underkänt betyg erhållas.