Kursplan för

Riskanalysens och riskhanteringens grunder
Foundations for Risk Assessment and Management

VRSN05, 7,5 högskolepoäng, A (Avancerad nivå)

Gäller för: Läsåret 2023/24
Fakultet: Lunds tekniska högskola
Beslutad av: Programledning BI/RH
Beslutsdatum: 2023-04-12

Allmänna uppgifter

Huvudområde: Katastrofriskhantering och klimatanpassning.
Obligatorisk för: RH4-rh, MKAT1
Undervisningsspråk: Kursen ges på engelska

Syfte

Kursen syftar till att studenten skall få grundläggande kunskaper om riskanalys, riskvärdering och riskhantering, med tillämpningar inom en bredd av områden såsom säkerhet, miljö och samhälle. Kursen syftar även till att studenterna ska tillgodogöra sig verktyg för riskanalys, riskvärdering och riskhantering och hur dessa kan användas som underlag för beslut om riskrelaterade frågor. Vidare syftar kursen till att utgöra en bas för fortsatta studier inom riskhanteringsområdet.

Mål

Kunskap och förståelse
För godkänd kurs skall studenten

Färdighet och förmåga
För godkänd kurs skall studenten

Värderingsförmåga och förhållningssätt
För godkänd kurs skall studenten

Kursinnehåll

De övergripande momenten i kursen utgörs av: introduktion till riskhanteringsprocessen inklusive riskanalys, riskvärdering och riskbehandling, utförlig behandling av riskbegreppet och generell riskteori, riskanalysmetodik inom områdena säkerhet, miljö och samhälle, grundläggande osäkerhets- och känslighetsanalys, olika sätt att presentera och värdera risk, introduktion till människors riskperception och riskkommunikation samt beslutsfattande när det gäller behandling av risker.

Under kursens gång kommer obligatoriska seminarier och projektarbete i grupp att genomföras. Projektuppgiften ska redovisas muntligt.

 

Kursens examination

Betygsskala: TH - (U,3,4,5) - (Underkänd, Tre, Fyra, Fem)
Prestationsbedömning: Prestationsbedömningen är en sammanvägning mellan resultat på en skriftlig tentamen, en individuell hemuppgift och en projektuppgift. Närvaro vid obligatoriska seminarier krävs.

Om så krävs för att en student med varaktig funktionsnedsättning ska ges ett likvärdigt examinationsalternativ jämfört med en student utan funktionsnedsättning, så kan examinator efter samråd med universitetets avdelning för pedagogiskt stöd fatta beslut om alternativ examinationsform för berörd student.

Delmoment
Kod: 0122. Benämning: Skriftlig tentamen.
Antal högskolepoäng: 2,5. Betygsskala: TH. Prestationsbedömning: Godkänd skriftlig tentamen. Delmomentet omfattar: Problemlösning och användning av verktyg kopplat till riskanalys, riskvärdering och riskhantering.
Kod: 0222. Benämning: Individuell uppsats.
Antal högskolepoäng: 5. Betygsskala: TH. Prestationsbedömning: Godkänd individuell uppsats. Delmomentet omfattar: Individuell uppsats kopplat till riskanalys, riskvärdering och riskhantering.
Kod: 0322. Benämning: Grupparbete.
Antal högskolepoäng: 0. Betygsskala: UG. Prestationsbedömning: Godkänd projektuppgift i grupp, inklusive muntlig presentation. Delmomentet omfattar: Under kursens gång ska en projektuppgift i grupp genomföras. Till projektuppgiften finns handledning/konsultation tillgänglig. Projektuppgiften redovisas muntligt.

Antagningsuppgifter

Begränsat antal platser: 50
Urvalskriterier: Avklarade högskolepoäng inom programmet. Studenter som har kursen listad som obligatorisk har platsgaranti. För övrigt ges förtur till studenter vars program har kursen listad i läro- och timplanen.
Kursen överlappar följande kurser: VBR180, VBRN01, VBRN45

Kurslitteratur

Kontaktinfo och övrigt

Kursansvarig: Henrik Hassel, henrik.hassel@risk.lth.se
Kursansvarig: Hanna Lindbom, hanna.lindbom@risk.lth.se
Kursadministratör: Linnéa Ekman, linnea.ekman@ebd.lth.se
Övrig information: I grupparbeten och seminarier förutsätts aktivt deltagande från samtliga gruppmedlemmar. Varje gruppmedlem skall enskilt kunna redovisa och svara för innehållet i grupparbetet. Om en enskild student inte uppfyller krav om aktivt deltagande, eller åsidosätter sina åtaganden, kan beslut av examinator om omplacering till annan grupp eller underkänt betyg erhållas. Platsgaranti för sammanlagt 5 studenter från Graduate School på Lunds Universitet som är antagen på något av programmen SADVS, SAGLS, SASSG, SASDA, SAMES