Gäller för: 2024/25
Fakultet: Lunds tekniska högskola
Beslutad av: Programledning ID
Beslutsdatum: 2024-04-09
Ikraftträdande: 2024-05-08
Huvudområde: Virtuell verklighet och förstärkt verklighet
Fördjupning: Grundnivå, kurs/er som inte kan klassificeras
Obligatorisk för: MVAR1
Valfri för: BME4-bdr, C4, D4, M4, MD4
Undervisningsspråk: Kursen ges på begäran på engelska
I ett samhälle för alla utformas produkter, tjänster och miljöer utifrån vetskapen att människor är olika och har olika förutsättningar, och att dessa för samma person varierar över tid och med olika situationer. Denna kurs är inriktad på universell utformning (Universal Design) som kan förklaras som design av produkter, tjänster och miljöer som är användbara för en så stor del av befolkningen som möjligt, utan att det krävs speciell anpassning.
Syftet med kursen är att studenterna i sina kommande yrkesroller skall kunna ta hänsyn till människors olika förutsättningar och förmågor samt få en praktiskt användbar utbildning i att analysera och utvärdera produkter, tjänster och miljöer och avgöra hur väl de uppfyller kriterier för universell och inkluderande design.
Vidare tränas studenten också i att föreslå och förverkliga möjliga förbättringar till produkter, tjänster och miljöer så att de i högre grad uppfyller kriterierna för universell och inkluderande design. Kursens behandlar processen (hur man tar fram nytt) och även utvärdering av resultat.
Mångfald och inkludering är en del av hållbar utveckling, och kopplar till flera av målen i Agenda 2030, t.ex 3: god hälsa och välbefinnande, mål 4: god utbildning för alla, mål 5: jämställdhet, mål 8: anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt, mål 10: minskad ojämlikhet, mål 11: hållbara städer och samhällen, mål 16: fredliga och inkluderande samhällen.
Kunskap och förståelse
För godkänd kurs skall studenten
Färdighet och förmåga
För godkänd kurs skall studenten
Värderingsförmåga och förhållningssätt
För godkänd kurs skall studenten
Kursen består av seminarier och inlämningsuppgifter kopplade till teori om universell design, tillgänglighet och social hållbarhet samt ett projektarbete som industridesign- och civilingenjörsstudenter utför tillsammans.
Teoridelen fokuserar på de sju principerna för universal design och hur utgångspunkter och förhållningssätt påverkar människor med olika förutsättningar och deras möjligheter att utnyttja det som utvecklas i samhället. Inlevelseövningar genomförs.
Projektarbetet skall resultera i en prototyp av en universellt utformad produkt, tjänst eller miljö. Kursen är problembaserad och projektorienterad.
Betygsskala: UG - (U, G) - (Underkänd, Godkänd)
Prestationsbedömning:
Examinationen sker både enskilt och baserat på arbete i grupp. Om individuella uppgifter och projektarbete i grupp bedöms som godkända, erhålls betyget godkänt.
Vissa moment är obligatoriska: Kurs- och projektintroduktion, individuella uppgifter, möten med användare/experter och projektredovisningar.
Om så krävs för att en student med varaktig funktionsnedsättning ska ges ett likvärdigt examinationsalternativ jämfört med en student utan funktionsnedsättning, så kan examinator efter samråd med universitetets avdelning för pedagogiskt stöd fatta beslut om alternativ examinationsform för berörd student.
Moduler
Kod: 0118. Benämning: Universal design, teori och projekt.
Antal högskolepoäng: 7.5. Betygsskala: UG - (U, G).
Förkunskapskrav:
Kursansvarig: Håkan Eftring, universitetslektor, tekn dr,
hakan.eftring@certec.lth.se
Examinator: Per-Olof Hedvall, tekn dr,
per-olof.hedvall@certec.lth.se
Hemsida: https://www.certec.lth.se/utbildning