Gäller för: Läsåret 2022/23
Fakultet: Lunds tekniska högskola
Beslutad av: Programledning LIV
Beslutsdatum: 2022-04-20
Huvudområde: Livsmedelsteknik. Fördjupning: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav.
Undervisningsspråk: Kursen ges på svenska
Syftet med kursen är att beskriva hur olika näringsämnen digereras, absorberas och metaboliseras i kroppen och hur de påverkar vår hälsa. Kursen ska ge koppling till näringsinnehållet i mat och livsmedel, så att det är tydligt vilka näringsämnen som ingår i olika livsmedel.
Kunskap och förståelse
För godkänd kurs skall studenten
Färdighet och förmåga
För godkänd kurs skall studenten
Värderingsförmåga och förhållningssätt
För godkänd kurs skall studenten
Kursen behandlar livsmedlens näringsmässiga grunder när det gäller livsmedels kvalitet och egenskaper. Kursen tar upp digestion och absorption av näringsämnen i mag-tarmkanalen. Vidare behandlas omsättningen i kroppen av energigivande näringsämnen kopplat till hälsa samt vissa vitaminer och mineraler. Stor vikt läggs även vid kopplingen mellan livsmedlen och de svenska/nordiska näringsrekommendationerna samt hur näringsinnehållet förändras vid processning. Kostregistrering och näringsvärdesberäkningar ingår som övningsmoment.
Betygsskala: UG - (U,G) - (Underkänd, Godkänd)
Prestationsbedömning: Skriftlig tentamen, kostregistrering, inlämningsuppgifter och laborationer.
Om så krävs för att en student med varaktig funktionsnedsättning ska ges ett likvärdigt examinationsalternativ jämfört med en student utan funktionsnedsättning, så kan examinator efter samråd med universitetets avdelning för pedagogiskt stöd fatta beslut om alternativ examinationsform för berörd student.
Delmoment
Kod: 0120. Benämning: Laborationer.
Antal högskolepoäng: 2. Betygsskala: UG. Prestationsbedömning: Närvaro vid laborationer och godkända skriftliga laborationsrapporter.
Kod: 0220. Benämning: Skriftlig tentamen.
Antal högskolepoäng: 3,5. Betygsskala: UG. Prestationsbedömning: Godkänd skriftlig tentamen.
Kod: 0320. Benämning: Kostregistrering.
Antal högskolepoäng: 1. Betygsskala: UG. Prestationsbedömning: Godkänd individuell kostregistrering.
Kod: 0420. Benämning: Inlämningsuppgifter.
Antal högskolepoäng: 1. Betygsskala: UG. Prestationsbedömning: Inlämnade och godkända inlämningsuppgifter.
Förutsatta förkunskaper: YTHA71 Livsmedelskemi I
Begränsat antal platser: Nej
Kursen överlappar följande kurser: YTHA65
Kursansvarig: Maria Glantz, maria.glantz@food.lth.se
Hemsida: http://www.lth.se/utbildning/kandidatutbildning-livsmedelsteknik/
Övrig information: Under kursen anordnade laborationer, seminarier, gästföreläsningar och studiebesök är obligatoriska. Vid laga förhinder får studenten genomföra egen uppgift med motsvarande innehåll.