Kursplan för

Analog elektronik
Analogue Circuits

ESSF01, 8 högskolepoäng, G2 (Grundnivå, fördjupad)

Gäller för: Läsåret 2020/21
Beslutad av: Programledning E
Beslutsdatum: 2020-03-19

Allmänna uppgifter

Huvudområde: Teknik.
Obligatorisk för: E2
Valfri för: N3
Undervisningsspråk: Kursen ges på svenska

Syfte

Kursen är startpunkten för den som vill inrikta sig på konstruktion och utveckling av analoga kretsar såsom förstärkare, oscillatorer, mixrar, A/D-omvandlare m.m. Den ger grunder för meningsfulla studier i Grundläggande radioteknik, Högfrekvensförstärkare, Analog IC-konstruktion och Integrerad Radioelektronik. Dessutom kommer kunskaper från kursen vara användbara i projektkurserna Analoga projekt och IC-Projekt.

Kunskaper inom linjära system och komponentfysik tillämpas. Kursen presenterar också intressanta tillämpningar för teorier inom reglertekniken.

Mål

Kunskap och förståelse
För godkänd kurs skall studenten

 

Färdighet och förmåga
För godkänd kurs skall studenten

Värderingsförmåga och förhållningssätt
För godkänd kurs skall studenten

Kursinnehåll

Huvudmålet i kursen är att förmedla kunskaper och modeller som behövs vid syntes av negativt återkopplade förstärkare. Realisering av nullorn med ett eller flera transistorsteg. Asymptotic gain model för beskrivning av negativt återkopplade förstärkare. Transistorns småsignalmodell samt överföringskaraktäristiken för stora signaler. Aktiva och passiva komponenters frekvensberoende, bandbreddsuppskattning, stabilitetskriterier och frekvenskompensering. Beräkning och implementering av nödvändig arbetspunkt för de ingående transistorerna. Kursen innehåller dessutom både muntlig och skriftlig kommunikation av ett projektarbete, Studenten skall också skriva en kortfattad reflektion över sin utbildning.

 

Kursens examination

Betygsskala: TH - (U,3,4,5) - (Underkänd, Tre, Fyra, Fem)
Prestationsbedömning: Examinationen består av fyra moment: Tentamen, projekt, inlämningsuppgifter och laborationer. För att få lov att skriva tentamen ska projekt vara godkänt. Betyget sätts efter resultatet på tentamen. Två ordinarie omtentamina finns, men laborationerna ges endast en gång per år.

Om så krävs för att en student med varaktig funktionsnedsättning ska ges ett likvärdigt examinationsalternativ jämfört med en student utan funktionsnedsättning, så kan examinator efter samråd med universitetets avdelning för pedagogiskt stöd fatta beslut om alternativ examinationsform för berörd student.

Delmoment
Kod: 0118. Benämning: Tentamen.
Antal högskolepoäng: 4. Betygsskala: TH. Prestationsbedömning: Skriftlig tentamen.
Kod: 0218. Benämning: Projekt.
Antal högskolepoäng: 3. Betygsskala: UG. Prestationsbedömning: Godkänt projekt. Delmomentet omfattar: Projekt
Kod: 0318. Benämning: Inlämningsuppgifter.
Antal högskolepoäng: 0,5. Betygsskala: UG. Prestationsbedömning: Godkända inlämningsuppgifter Delmomentet omfattar: Inlämningsuppgifter
Kod: 0418. Benämning: Laborationer.
Antal högskolepoäng: 0,5. Betygsskala: UG. Prestationsbedömning: Godkända laborationer Delmomentet omfattar: Laborationer

Antagningsuppgifter

Förutsatta förkunskaper: ESS010, EITA35 eller ETIA01 Elektronik.
Begränsat antal platser: Nej
Kursen överlappar följande kurser: ESS020

Kurslitteratur

Kontaktinfo och övrigt

Kursansvarig: Universitetslektor Markus Törmänen, markus.tormanen@eit.lth.se
Hemsida: http://www.eit.lth.se/kurs/essf01
Övrig information: Kursen ingår som en del av ett större block av kurser (E-spåret). Se E-programmets hemsida för en detaljerad beskrivning av hela blocket.