Gäller för: Läsåret 2018/19
Beslutad av: Programledning L
Beslutsdatum: 2018-03-23
Huvudområde: Teknik.
Obligatorisk för: L2
Undervisningsspråk: Kursen ges på svenska
Kursen ger grundläggande kunskaper om tekniska, juridiska och planmässiga förutsättningar vid planering och förändring av markanvändning och fastighetsindelning.
Kunskap och förståelse
För godkänd kurs skall studenten
• kunna lagar och andra regler samt metoder som hör samman med fysisk planering, markanvändning och förändring av fastighetsindelningen
• kunna förklara och beskriva vanliga problem som uppstår vid förändringar av markanvändning och fastighetsindelning
Färdighet och förmåga
För godkänd kurs skall studenten
Värderingsförmåga och förhållningssätt
För godkänd kurs skall studenten
Kursen omfattar två huvudområden:
I kursen ingår grundläggande begrepp som rör fysisk planering och fastighetsindelning. Olika åtgärders inverkan på fastigheter och sambandet mellan åtgärderna beskrivs. Kursen omfattar även metoder, praxis och utvecklingen inom planering och fastighetsområdet och beskriver markens betydelse för samhällsutvecklingen och behovet av ett bra system för redovisning och ägande av fastigheter. Både tätort och landsbygd behandlas. Kursen behandlar också jord- och skogsbruk samt kulturminne.
Det svenska fastighetsbeståndet och markens indelning i fastigheter behandlas. En historisk bakgrund ges till denna indelning, och utvecklingen till dagens nationella fastighetsregister.
Kursen innehåller två projekt, ett inom vardera av de två huvudområdena. Som hjälpmedel används dataprogram för bearbetning och presentation av geografisk information tillsammans med annan fastighetsrelaterad information. En fältövning för geodetisk mätning.
Kursen innehåller även obligatoriska studieresor.
Inlärningsformer: litteraturstudier, föreläsningar, övningar, projekt, seminarier och fältövningar.
Betygsskala: TH - (U,3,4,5) - (Underkänd, Tre, Fyra, Fem)
Prestationsbedömning: Examination sker dels i grupp genom två projekt dels individuellt genom ett mindre prov och en skriftlig tentamen. För slutbetyg krävs också godkända seminarier och övningsuppgifter. Närvaro på fältövningar, studieresor, seminarier och övningar är obligatorisk. Slutbetyget viktas utifrån resultat på delproven.
Om så krävs för att en student med varaktig funktionsnedsättning ska ges ett likvärdigt examinationsalternativ jämfört med en student utan funktionsnedsättning, så kan examinator efter samråd med universitetets avdelning för pedagogiskt stöd fatta beslut om alternativ examinationsform för berörd student.
Delmoment
Kod: 0114. Benämning: Skriftlig tentamen.
Antal högskolepoäng: 10. Betygsskala: UG. Prestationsbedömning: Skriftlig tentamen.
Kod: 0214. Benämning: Projekt.
Antal högskolepoäng: 8. Betygsskala: UG. Prestationsbedömning: Två godkända projekt. Delmomentet omfattar: Fysisk planering och lämpliga fastigheter
Förutsatta förkunskaper: VTVA01 Infrastrukturteknik och VTVA05 Hållbart byggande.
Begränsat antal platser: Nej
Kursen överlappar följande kurser: VFT085
Kursansvarig: Klas Ernald Borges, klas.ernald.borges@lantm.lth.se
Hemsida: http://www.lantm.lth.se/utbildning/
Övrig information: Användning av fastighetsregistret förekommer.