Kursplan för
Livsmedelskemi för produktformulering
Food Chemistry for Product Formulation
KLG060, 7,5 högskolepoäng, A (Avancerad nivå)
Gäller för: Läsåret 2015/16
Beslutad av: Utbildningsnämnd C
Beslutsdatum: 2015-04-20
Allmänna uppgifter
Huvudområde: Livsmedelsteknik och nutrition.
Obligatorisk för: MLIV1
Valfri för: B4-lm
Undervisningsspråk: Kursen ges på engelska
Syfte
Kursen syftar till att ge en beskrivning av
livsmedelskomponenternas kemi och interaktioner och hur dessa
bestämmer livsmedlens egenskaper.
Mål
Kunskap och förståelse
För godkänd kurs skall studenten
Kunna:
- beskriva och bedöma, kemiska och fysikalisk-kemiska egenskaper
som grund för olika funktionella egenskaper hos livsmedel.
- beskriva grundläggande kemisk och sensorisk analys av
livsmedel.
Färdighet och förmåga
För godkänd kurs skall studenten
Kunna:
- utvärdera sambanden mellan livsmedels sammansättning och
egenskaper.
- självständigt och i grupp, skriftligt och muntligt förklara
samband mellan kemisk sammansättning och livsmedels
egenskaper.
Värderingsförmåga och förhållningssätt
För godkänd kurs skall studenten
- utifrån universitetets biblioteksresurser och elektroniska
källor samla och kritiskt värdera information om samband mellan
kemisk sammansättning och livsmedels egenskaper.
Kursinnehåll
Kursen skall ge kunskaper om:
- kemiska och fysikalisk-kemiska egenskaper hos protein, fett och
kolhydrater i livsmedel samt om vattnets roll för livsmedels
egenskaper.
- komponenternas bidrag till struktur på mikroskopisk och
makroskopisk nivå.
- kemiska och enzymatiska reaktioner, t.ex. fettoxidation,
Maillardreaktionen och karamellisering.
- smak-, arom- och färgämnens grundläggande kemi.
- olika typer av livsmedelsanalyser.
I kursen ingår föreläsningar och andra aktiviteter:
- Fallstudier fokuserar på komponenternas bidrag till
livsmedlens egenskaper ur kemiskt, tekniskt och sensoriskt
perspektiv.
- Seminarieövningar behandlar bland annat olika typer av
livsmedelsanalyser
- De praktiska momenten innefattar grundläggande sensorisk
analys.
Kursens examination
Betygsskala: TH
Prestationsbedömning: Inlämnings- och seminarieuppgifter, skriftlig tentamen.
Antagningsuppgifter
Förutsatta förkunskaper: KOK012 Organisk kemi , KBK011 Biokemi.
Begränsat antal platser: Nej
Kurslitteratur
- Coultate, T.P: Food – The Chemistry of its Components. The Royal Society of Chemistry, ISBN: 978-0-85404-111-4. Den senaste utgåvan. .
Kontaktinfo och övrigt
Kursansvarig: Björn Bergenståhl, Bjorn.Bergenstahl@food.lth.se
Kursansvarig: Lina Haskå, Lina.Haska@appliednutrition.lth.se
Hemsida: http://www.foodandnutrition.lth.se