Kursplan för
Human nutrition
Human Nutrition
KNLN01, 7,5 högskolepoäng, A (Avancerad nivå)
Gäller för: Läsåret 2012/13
Beslutad av: Utbildningsnämnd 2
Beslutsdatum: 2012-04-04
Allmänna uppgifter
Obligatorisk för: MLIV1
Alternativobligatorisk för: MBIO1
Valfri för: B4-lm
Undervisningsspråk: Kursen ges på engelska
Syfte
Att ge en ökad förståelse och en helhetssyn på human
nutrition och metabolism med fokus på hur livsmedlens egenskaper
och komponenter i olika råvaror påverkar kroppens funktioner.
Mål
Kunskap och förståelse
För godkänd kurs skall studenten
- förstå hur olika faktorer i livsmedel påverkar funktioner i
kroppen
- kunna karaktärisera och bedöma näringsinnehåll i olika
livsmedel
- kunna förstå hur livsmedel och deras komponenter omvandlas i
olika delar av mag-tarmkanalen
- kunna redogöra för hur upptagna näringsämnen och andra
ämnen distribueras och omsätts i kroppen
Färdighet och förmåga
För godkänd kurs skall studenten
Kunna
- beskriva och bedöma livsmedels betydelse för att
upprätthålla hälsa genom livet
- muntligt och skriftligt redovisa samt diskutera för- och
nackdelar med olika kostråd.
Värderingsförmåga och förhållningssätt
För godkänd kurs skall studenten
- kunna kritiskt analysera och värdera information om näring
och hälsa
- kunna värdera olika kostråd och bedöma hur de kan påverka
hälsan
Kursinnehåll
- näringsämnen i olika livsmedel och deras funktion i
kroppen.
- näringsrekommendationer, översättning av rekommendationer
för intag av näringsämnen till konkreta mängder och typ av
livsmedel. I kursen ingår undersökning av egna kostvanor.
- olika kostfaktorers betydelse för normala kroppsfunktioner
inklusive särskilda behov i ett livslångt perspektiv.
Kursens examination
Betygsskala: TH
Prestationsbedömning: Inlämnings- och seminarieuppgifter, skriftlig tentamen.
Antagningsuppgifter
Förutsatta förkunskaper: KNL026 Fysiologi.
Begränsat antal platser: Nej
Kursen överlappar följande kurser: KNL031
Kurslitteratur
- Gibney MJ, Lanham-New SA, Cassidy A and Vorster H (Eds): Introduction to Human Nutrition. Wiley-Blackwell, 2009, ISBN: 9781405168076. Tillgänglig som elektronisk bok via LUB.
- Lanham-New SA, Macdonald IA and Roche HM (Eds): Nutrition and metabolism. Wiley-Blackwell, 2011, ISBN: 978140568083. Tillgänglig som elektronisk bok via LUB.
- Abrahamsson L, Andersson A, Becker W och Nilsson G: Näringslära för högskolan. Liber, 2006, ISBN: 91-47-05355-0.
- Vetenskapliga artiklar och elektroniska resurser.
Kontaktinfo och övrigt
Kursansvarig: Elin Östman, Elin.Ostman@appliednutrition.lth.se
Kursadministratör: Ingrid Ristilammi, Ingrid.Ristilammi@appliednutrition.lth.se
Hemsida: http://www.foodandnutrition.lth.se