Kursplan för

Integrerad vattenresurshantering: Internationella aspekter
Integrated Water Resources Management: International Aspects

VVRF01, 7,5 högskolepoäng, G2 (Grundnivå, fördjupad)

Gäller för: Läsåret 2023/24
Fakultet: Lunds tekniska högskola
Beslutad av: Programledning W
Beslutsdatum: 2023-03-27

Allmänna uppgifter

Huvudområde: Vattenresurshantering.
Obligatorisk för: MWLU1
Valfri för: V4-vr, W4-vr, MKAT2
Undervisningsspråk: Kursen ges på engelska

Syfte

Syftet med kursen är att förbereda studenterna för arbete med hantering av centrala vattenproblem i ett internationellt perspektiv. Kursen har fokus på begreppet Integrerad Vattenresurshantering som bedrivs med hjälp av en teoretisk genomgång av centrala vattenproblem och hanteringsverktyg, relaterade praktiska exempel, och identifiering av rekommendationer för förbättrad vattenresurshantering.

Mål

Kunskap och förståelse
För godkänd kurs skall studenten

Färdighet och förmåga
För godkänd kurs skall studenten

Värderingsförmåga och förhållningssätt
För godkänd kurs skall studenten

Kursinnehåll

Teoretisk genomgång
Integrerad Vattenresurshantering med fokus på översvämning, torka, dricksvatten, vattenkraft, vattenhygien, och föroreningar. Dessa teman belyses med tonvikt på vattenresurshantering på avrinningsområdesnivå, och inkluderar tekniska, miljömässiga, sociala, och politiska aspekter. Genomgång av potentiella rekommendationer för förbättrad vattenresurshantering fokuserar på politiska styrmedel, institutionella strukturer, inblandning av intressenter, ekonomiska instrument, och finansiering.

Debatt
Varje student kommer att representera en intressent i ett avrinningsområde och presentera deras intresse vid en debatt med andra intressenter. Det främsta syftet med debatten är att stärka studenternas förståelse av hur olika intressenters perspektiv påverkar vattenresurshanteringen i avrinningsområden.

Projektarbete
Studenter arbetar i grupp för att analysera aktuella vattenproblem och identifiera rekommendationer för förbättrad vattenresurshantering i utvalda avrinningsområden. Projektarbetet presenteras som en teknisk rapport och en muntlig presentation.

Kursens examination

Betygsskala: TH - (U,3,4,5) - (Underkänd, Tre, Fyra, Fem)
Prestationsbedömning: Examinationen består av en obligatorisk debatt, ett projektarbete i grupp, och en skriftlig tentamen. Bedömning av projektarbetet är baserad på vetenskapligt innehåll, struktur, och muntlig presentation av den tekniska rapporten. Den skriftliga tentamen består i huvudsak av öppna frågor som ska besvaras utan hjälpmedel. Betyget utgörs av viktat medelvärde av projektarbetet och tentamen. Om så krävs för att en student med varaktig funktionsnedsättning ska ges ett likvärdigt examinationsalternativ jämfört med en student utan funktionsnedsättning, så kan examinator efter samråd med universitetets avdelning för pedagogiskt stöd fatta beslut om alternativ examinationsform för berörd student.

Om så krävs för att en student med varaktig funktionsnedsättning ska ges ett likvärdigt examinationsalternativ jämfört med en student utan funktionsnedsättning, så kan examinator efter samråd med universitetets avdelning för pedagogiskt stöd fatta beslut om alternativ examinationsform för berörd student.

Antagningsuppgifter

Förutsatta förkunskaper: VVR145/VVRA05 Vatten eller VVR111/VVRA01 Hydrologi och akvatisk ekologi eller motsvarande.
Begränsat antal platser: 50
Urvalskriterier: Antal poäng som återstår till civilingenjörsexamen alternativt masterexamen.Förtur ges till studenter vars program har kursen listad i läro- och timplanen.
Kursen överlappar följande kurser: VVR130

Kurslitteratur

Kontaktinfo och övrigt

Kursansvarig: Erik Nilsson, erik.nilsson@tvrl.lth.se
Lärare: Maryam Nastar, maryam.nastar@lucsus.lu.se
Hemsida: http://www.tvrl.lth.se/utbildning
Övrig information: Denna kurs ersätter kurs VVR130 och är obligatorisk för det Internationella Mastersprogrammet i Vattenresurshantering (WaterLU). 10 platser är dedikerade till studenter från Masterutbildningen i katastrofriskhantering och klimatanpassning (MKAT).