Gäller för: 2024/25
Fakultet: Lunds tekniska högskola
Beslutad av: Programledning V
Beslutsdatum: 2024-04-17
Ikraftträdande: 2024-05-08
Fördjupning: Grundnivå, kurs/er som inte kan klassificeras
Valfri för: IBYA3, IBYI3, IBYV3
Undervisningsspråk: Kursen ges på svenska
Byggbranschen är en av världens mest förorenande sektorer och tvingas ta djärva steg för att minska sitt miljöavtryck. Arkitektur-, teknik- och konstruktionsindustrin (AEC) rör sig snabbt och ber designers över hela världen att vara utrustade med de mest avancerade verktygen för att möta de utmaningar de kommer att möta och för att flytta förändringen mot en mer hållbar praxis, genom att tillämpa principerna för den cirkulära ekonomin. För att bemästra framtidens utmaningar inom byggbranschens digitalisering behövs digitala, innovativa lösningsupplägg. Studenter som är villiga att bli morgondagens ledande proffs bör anamma de beräkningsmässiga utmaningarna som kan ge dem möjlighet att öka innovativa metoder för arkitektur och design. Teorin ska ge insikter i hur arkitektens objektmodeller är organiserade för att stödja design för demontering. Syftet med kursen är därför att ge kunskaper om och färdigheter i digital ledning av ett projekt med fokus på beräkningstekniker och byggnadskonstruktion i perspektivet cirkulär ekonomi.
Kunskap och förståelse
För godkänd kurs skall studenten
Färdighet och förmåga
För godkänd kurs skall studenten
Värderingsförmåga och förhållningssätt
För godkänd kurs skall studenten
Teoretisk översikt över utvecklingen av beräkningsdesign (t.ex. generativ design) inom byggbranschen. Särskild uppmärksamhet ägnas åt design för demontering och återanvändning.
Praktisk utbildning i generativ designmodelleringsteknik för att stödja design för återanvändning i byggnadskonstruktion.
Betygsskala: TH - (U, 3, 4, 5) - (Underkänd, Tre, Fyra, Fem)
Prestationsbedömning: Examination sker på underlag av enskilt redovisade övningsuppgifter samt godkänd teoriquiz med betygsskala U, G. Slutbetyg (TH) med delavsnitt betygsatta med såväl TH betyg som UG betyg. Obligatorisk närvarokrav på föreläsningar.
Om så krävs för att en student med varaktig funktionsnedsättning ska ges ett likvärdigt examinationsalternativ jämfört med en student utan funktionsnedsättning, så kan examinator efter samråd med universitetets avdelning för pedagogiskt stöd fatta beslut om alternativ examinationsform för berörd student.
Moduler
Kod: 0121. Benämning: Modellbaserad projektering.
Antal högskolepoäng: 7.5. Betygsskala: TH - (U, 3, 4, 5).
Förkunskapskrav:
Kursansvarig: Margherita Lisco,
margherita.lisco@construction.lth.se
Kursadministratör: Kolbrun Arnadottir,
kolbrun.arnadottir@construction.lth.se
Hemsida: http://www.bekon.lth.se/utbildning/grundutbildning/