Gäller för: 2024/25
Fakultet: Lunds tekniska högskola
Beslutad av: Programledning C/D
Beslutsdatum: 2024-04-16
Ikraftträdande: 2024-05-08
Fördjupning: Avancerad nivå, kurs/er som inte kan klassificeras
Valfri för: K4, N4-nbm, R4, W4-ms
Undervisningsspråk: Kursen ges på engelska
Målet är att tillhandahålla metoder och verktyg för att bedöma exponering och hälsoeffekter av luftburna aerosolpartiklar i olika sektorer. Kursen kommer att ge grundläggande förståelse för de viktigaste fysiska, kemiska och biologiska processerna som kontrollerar exponering och effekter av luftföroreningar, patogener samt i aerosolbaserade läkemedelstillämpningar. Våra studenter kommer att bedöma hur nya teknologier med reducerad klimatpåverkan inom olika sektorer kommer att förändra luftföroreningsutsläppen och påverkan på vår hälsa.
Området luftburna partiklar och hälsa har stark och direkt relevans för att nå FNs mål för hållbar utveckling (SDG) för:
Kunskap och förståelse
För godkänd kurs skall studenten
Färdighet och förmåga
För godkänd kurs skall studenten
Värderingsförmåga och förhållningssätt
För godkänd kurs skall studenten
Viktiga föroreningskällor (transport och energi, patogener, källor i inomhusluft/arbetsplatsluft samt tillverkade nanomaterial). Luftföroreningars egenskaper (partiklar, cancerogena ämnen och centrala gasfasexponeringar). Epidemiologi och hälsokonsekvensbedömning, Grundläggande fysiologi och toxikologi. Partikeldeponering i lungan samt translokation. Oxidativ potential och toxikologiska effekter av vanliga partikeltyper. Exponeringsstudier från cellsystem till människa. Exponeringsbedömning och biomarkörer. Aerosolbaserade läkemedel. Biologiska partiklar och smittspridning via aerosoler. Globalt perspektiv på luftföroreningar. Policy och lagstiftning, Safe by design, Riskbedömning.
Föreläsarna kommer från olika discipliner inom LTHs profilområde Aerosoler och LUs medicinska fakultet med stark forskningsanknytning, vilket säkerställer att den senaste forskningen inom respektive område presenteras. Det multidisciplinära projektarbetet (i grupper om 2) ger studenten övning i att tillämpa och kombinera de disciplinerna som krävs kring ett samhällsproblem / en sektor relaterat till partiklar och hälsa. Obligatoriska laborationer och beräkningsuppgifter ger studenten praktisk övning i att utforma och utvärdera exponeringsbedömningsmetoder och insikt i komplexiteten hos olika biologiska analyser.
Betygsskala: TH - (U, 3, 4, 5) - (Underkänd, Tre, Fyra, Fem)
Prestationsbedömning:
Tvärvetenskapligt projektarbete kring samhällsutmaning relaterat till luftburna partiklar och hälsa, examinerat i skriftlig och muntlig form (grupper om två), kamratgransking av annan grupps rapport (50%). Individuell skriftlig tentamen i slutet av kursen (30%). Gruppvis laboration med skriftlig rapport (10%). Individuell uppgift kring exponeringsbedömning (10 %). För godkänd kurs behöver studenten vara godkänd på samtliga bedömningsmoment. Det är obligatoriskt att närvara vid första föreläsningen för att bli antagen till kursen.
Om så krävs för att en student med varaktig funktionsnedsättning ska ges ett likvärdigt examinationsalternativ jämfört med en student utan funktionsnedsättning, så kan examinator efter samråd med universitetets avdelning för pedagogiskt stöd fatta beslut om alternativ examinationsform för berörd student.
Moduler
Kod: 0124. Benämning: Luft, partiklar och hälsa.
Antal högskolepoäng: 7.5. Betygsskala: TH - (U, 3, 4, 5).
Förutsatta förkunskaper:
Kunskap inom aerosolteknologi, atmosfärskemi och mätning av luftföroreningar motsvarande en av följande: FKFF05, MAMF55 eller FKFN35. Kunskap om cellbiologi och fysiologi motsvarande en av följande: KMBF01 eller EXTA70.
Begränsat antal platser: Nej
Kursansvarig: Joakim Pagels,
joakim.pagels@design.lth.se
Examinator: Jakob Löndahl,
jakob.londahl@design.lth.se
Studierektor: Håkan Eftring,
hakan.eftring@certec.lth.se
Kursadministratör: Lena Leveen,
lena.leveen@design.lth.se
Mer om Institutionen för Designvetenskapers arbete med forskningsanknuten grundutbildning och dess policy finns på http://www.design.lth.se/utbildning/forskningsanknytning