Gäller för: 2024/25
Fakultet: Lunds tekniska högskola
Beslutad av: Programledning B/K
Beslutsdatum: 2024-04-17
Ikraftträdande: 2024-05-08
Huvudområde: Bioteknik
Fördjupning: Avancerad nivå, kurs/er som inte kan klassificeras
Alternativobligatorisk för: MLIV1
Valfri för: B4-lm
Undervisningsspråk: Kursen ges på engelska
Kursen syftar till att ge en beskrivning av magtarm-kanalens bakterieflora och hur bakterier associerade till människan kan påverka hälsan, hur man genom tillförsel av specifika utvalda bakterier kan påverka sjukdomstillstånd och hälsostatus samt hur probiotiska livsmedel industriellt kan utformas (probiotisk design).
Kunskap och förståelse
För godkänd kurs skall studenten
Färdighet och förmåga
För godkänd kurs skall studenten
Värderingsförmåga och förhållningssätt
För godkänd kurs skall studenten
Följande delmoment behandlas i kursen: Basal biologisk problemlösning, bakteriesystematik och metoder att klassificera och identifiera bakterier; tarmhälsans betydelse för individen, tarmflorans sammansättning och ekologi; effekter av probiotika på sjukdoms- och hälsostatus; immunologiska och genomiska aspekter på probiotika; probiotiska verkningsmekanismer; probiotikas interaktion med kostfaktorer som t.ex. kostfibrer och antioxidanter; design av probiotiska livsmedel; hälsopåståenden och regelverk; livsmedelshygieniska och säkerhetsaspekter på probiotika.
Betygsskala: TH - (U, 3, 4, 5) - (Underkänd, Tre, Fyra, Fem)
Prestationsbedömning: Gruppdiskussioner, skriftlig tentamen, muntlig och skriftlig laborationsredovisning. Betyget baseras på skriftlig tentamen.
Om så krävs för att en student med varaktig funktionsnedsättning ska ges ett likvärdigt examinationsalternativ jämfört med en student utan funktionsnedsättning, så kan examinator efter samråd med universitetets avdelning för pedagogiskt stöd fatta beslut om alternativ examinationsform för berörd student.
Moduler
Kod: 0107. Benämning: Probiotika.
Antal högskolepoäng: 7.5. Betygsskala: TH - (U, 3, 4, 5).
Förutsatta förkunskaper:
KMBA01/KMB060 Mikrobiologi.
Begränsat antal platser: Nej
Kursen överlappar följande kurser:
KLG070
Kursansvarig: Åsa Håkansson,
asa.hakansson@food.lth.se
Hemsida: https://www.ple.lth.se