Kursplan för

Examensarbete i industriell elektroteknik och automation
Degree Project in Industrial Electrical Engineering and Automation

EIEL05, 22.5 högskolepoäng, G2 (Grundnivå, fördjupad)

Gäller för: 2024/25
Fakultet: Lunds tekniska högskola
Beslutad av: Programledning E
Beslutsdatum: 2024-04-02
Ikraftträdande: 2024-05-08

Allmänna uppgifter

Fördjupning: Grundnivå, kurs/er som inte kan klassificeras
Valfri för: IDA3, IEA3

Syfte

Syftet med examensarbetet är att studenten skall utveckla och visa sådan kunskap och förmåga som krävs för att självständigt arbeta som högskoleingenjör genom att inhämta nya kunskaper samt tillämpa kunskaper förvärvade under utbildningen, applicera dessa på en problemställning inom teknikområdet och självständigt lösa den på ett ingenjörsmässigt sätt.

Mål

Kunskap och förståelse
För godkänd kurs skall studenten

Färdighet och förmåga
För godkänd kurs skall studenten

Värderingsförmåga och förhållningssätt
För godkänd kurs skall studenten

Kursinnehåll

I examensarbetet ingår följande examinationsunderlag:

Måldokumentet ska skrivas i ett tidigt skede av arbetet och ska godkännas av samtliga handledare och examinator. Måldokumentet ska innehålla en beskrivning av problemställning för arbetet. Vidare ska måldokumentet innehålla en översiktlig beskrivning av angreppssätt, metodik, resursbehov och tidsåtgång.

Den skriftliga rapporten ska beskriva examensarbetet och dess resultat. Om två studenter gör examensarbetet tillsammans, ska det framgå vad var och en bidragit med.

Verktyg som använts, exempelvis för att förbättra textkvalitet, generera idéer eller behandla data ska redovisas i examensarbetet. Det ska tydligt framgå på vilket sätt dessa verktyg har bidragit till slutresultatet. Generativ AI får inte citeras som källa.

Den skriftliga rapporten ska vara tillgänglig i en version som medger granskning minst en vecka innan seminariet, som får äga rum under den tid som infaller från och med den 15 augusti till och med måndagen i midsommarveckan med undantag för tiden mellan den 22 december och 6 januari.

Vid opposition ska examensarbetaren granska en annan examensarbetesrapport och opponera på denna då den presenteras vid ett seminarium. Oppositionen dokumenteras skriftligt inför seminariet. Det kan finnas mer än en opponent på samma examensarbete.

Kursens examination

Betygsskala: UG - (U,G) - (Underkänd, Godkänd)

Prestationsbedömning: Skriftlig och muntlig examination. Examinationsunderlagen ska visa att studenten uppnått kursmålen. För att ett examensarbete ska bedömas som godkänt, ska samtliga delar i examinationsunderlaget vara godkända inom 12 månader, om inte särskilda skäl föreligger. Rapporten är offentlig och examinationen får inte baseras på sekretessbelagd information.

Om så krävs för att en student med varaktig funktionsnedsättning ska ges ett likvärdigt examinationsalternativ jämfört med en student utan funktionsnedsättning, så kan examinator efter samråd med universitetets avdelning för pedagogiskt stöd fatta beslut om alternativ examinationsform för berörd student.

Antagningsuppgifter

Förkunskapskrav:

Kurslitteratur

Kontaktinfo och övrigt

Examinator: Examinator ska vara anställd vid Lunds universitet, inneha minst licentiatexamen eller motsvarande och vara utsedd av prefekten.
Examinator: Mats Alaküla, mats.alakula@iea.lth.se
Examinator: Johan Björnstedt, johan.bjornstedt@iea.lth.se
Examinator: Max Collins, max.collins@iea.lth.se
Examinator: Leonardo Colombo, leonardo.colombo@iea.lth.se
Examinator: Samuel Estenlund, samuel.estenlund@iea.lth.se
Examinator: Alice Jansson, alice.jansson@iea.lth.se
Examinator: Gunnar Lindstedt, gunnar.lindstedt@iea.lth.se
Examinator: Ulf Jeppsson, ulf.jeppsson@iea.lth.se
Examinator: Martin Lundberg, martin.lundberg@iea.lth.se
Examinator: Fran Marquez, fran.marquez@iea.lth.se
Examinator: Avo Reinap, avo.reinap@iea.lth.se
Examinator: Olof Samuelsson, olof.samuelsson@iea.lth.se
Examinator: Bernard Schmidt, bernard.schmidt@iea.lth.se
Examinator: Jörgen Svensson, jorgen.svensson@iea.lth.se
Examinator: David Wenander, david.wenander@iea.lth.se
Examinator: Hannes Bydén, hannes.byden@iea.lth.se
Examinator: Morten Hemmingsson, morten.hemmingsson@iea.lth.se
Hemsida: https://www.lth.se/iea/utbildning/kurser-paa-campus-helsingborg/examensarbete-i-industriell-elektroteknik-och-automation/
Övrig information: Till varje examensarbete ska en eller flera handledare utses. Minst en handledare (huvudhandledare) ska vara anställd vid Lunds Universitet och inneha minst civilingenjörs- eller masterexamen. Utöver huvudhandledare kan biträdande handledare utses. Handledarna bistår examensarbetaren med kontinuerlig handledning vilken bland annat ska syfta till att göra det möjligt att slutföra examensarbetet inom ramen om 15 veckors heltidsstudier. Studenten kan inte göra anspråk på handledning under längre tid än 12 månader.

Studenten ansvarar för att registrera sitt godkända examensarbete i LUP student papers. Examensarbetet godkänns därefter i LUP av institutionen. Institutionen ansvarar för arkivering av rapporten.

Mer information och stöd angående examensarbeten finns på https://www.student.lth.se/kurs-och-programinformation/examensarbete/.