Kursplan för

Tillämpad forskning om kommunal styrning och experiment för en övergång till en fossilfri och resurssnål ekonomi
Applied Research in Urban Governance and Experimentation for a Transition to Low-carbon and Resource-efficient Economies

IMEN61, 7,5 högskolepoäng, A (Avancerad nivå)

Gäller för: Läsåret 2023/24
Fakultet: Lunds tekniska högskola
Beslutad av: Programledning W
Beslutsdatum: 2023-03-27

Allmänna uppgifter

Huvudområde: Miljöarbete ur ett management- o policyperspektiv. Fördjupning: Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskrav.
Alternativobligatorisk för: XA_EMP2, XA_MESPOM2
Undervisningsspråk: Kursen ges på engelska

Syfte

Kursen är utformad för att förstärka studenternas färdigheter i akademiskt skrivande samt finslipa deras förmåga att identifiera fruktbara forskningsfrågor och definiera frågeställningar för tillämpad och tvärvetenskaplig forskning. Samtidigt ger kursen studenterna möjlighet att diskutera aktuell forskning inom det breda området kommunal styrning och experiment för en övergång till en fossilfri och resurssnål ekonomi och att genom en individuell forskningsuppgift lära sig mer om en specifik fråga eller företeelse med anknytning till området.

Mål

Kunskap och förståelse
För godkänd kurs skall studenten

Färdighet och förmåga
För godkänd kurs skall studenten

Värderingsförmåga och förhållningssätt
För godkänd kurs skall studenten

Kursinnehåll

Kursen har en dubbel inriktning på såväl färdighetsutveckling inom akademiskt skrivande som fördjupad kunskap om kursens ämne: internationella och nationella politiska åtgärder för en övergång till en fossilfri och resurssnål ekonomi.

Den senare aspekten behandlas i inledande obligatoriska seminarier som föregås av inläsning och består av diskussioner av centrala vetenskapliga texter av relevans för det aktuella området och sedan följs av studenternas egen forskning om en särskild aspekt/del av detta område.

Inriktningen på färdighetsutveckling i akademiskt skrivande stöds av ett antal aktiviteter såsom föreläsningar, obligatoriska seminarier och andra frivilliga undervisningstillfälllen om olika aspekter av akademiskt skrivande. Dessa aktiviteter ger även träning i att kritiskt läsa och utvärdera vetenskapliga uppsatser. Studenterna kommer att ge och få formativ återkoppling under forskningsprocessen och summativ återkoppling på den slutliga uppsatsen.

Kursens examination

Betygsskala: TH - (U,3,4,5) - (Underkänd, Tre, Fyra, Fem)
Prestationsbedömning: Slutbetyget bygger på kvaliteten i den individuella uppsatsen (80%), den muntliga presentationen av uppsatsen (10%) samt den inlämnade kamrat- och självutvärderingen (10%). För samtliga betygsatta kursmoment måste godkänt resultat uppnås för att erhålla slutbetyg på kursen. Seminarier kräver obligatorisk närvaro. Frånvaro från obligatoriska moment kompenseras genom en uppgift enligt instruktion från ansvarig lärare. Närvaro på lektionerna är inte obligatorisk men central för att kunskapsmålen ska nås. Det är viktigt att notera att allt som gås igenom på lektionerna inte nödvändigtvis finns med i kurslitteraturen och att alla kurselement ingår i examinationen, även de delar som endast behandlats på lektioner.

Om så krävs för att en student med varaktig funktionsnedsättning ska ges ett likvärdigt examinationsalternativ jämfört med en student utan funktionsnedsättning, så kan examinator efter samråd med universitetets avdelning för pedagogiskt stöd fatta beslut om alternativ examinationsform för berörd student.

Antagningsuppgifter

Förkunskapskrav:

Begränsat antal platser: Nej
Kursen överlappar följande kurser: IMEN32, IMEN60, IMEN62, IMEN63, IMEN54

Kurslitteratur

Kontaktinfo och övrigt

Kursansvarig: Yuliya Voytenko Palgan, yuliya.voytenko_palgan@iiiee.lu.se
Hemsida: http://www.iiiee.lu.se/education/emp/curriculum