Kursplan för
Tarmflorans betydelse för hälsa
Insights into Health and Gut Microbiome
TFRP15, 7.5 högskolepoäng, A (Avancerad nivå)
Gäller för: 2025/26
Fakultet: Lunds tekniska högskola
Beslutad av: Programledning B/K
Beslutsdatum: 2024-12-09
Allmänna uppgifter
Fördjupning: Avancerad nivå, kurs/er som inte kan klassificeras
Undervisningsspråk: Kursen ges på engelska
Syfte
Att uppmuntra och stimulera studenternas intresse för nutritionsforskning med fokus på funktionella anpassningar av digestion och upptag av makromolekyler och även att öka förståelsen för betydelsen av tarmfloran för människans hälsa och hur olika dieter påverkar tarmflorans sammansättning.
Mål
Kunskap och förståelse
För godkänd kurs skall studenten
- ha fördjupad kunskap om nutrition och magtarmakanalens fysiologi
- känna till faktorer som påverkar kolonisering och etablering av tarmfloran
- förstå tarmbarriärfunktion, slemhinneimmunitet och inflammation
- förstå principerna om Next Generation Sequencing som en modern teknik för att studera tarmfloran
- förstå hur vår kost, pre- och probiotika kan påverka tarmflorans sammansättning och funktion
- förstå hur tarmens bakterier kan ha effekter på hälsan utanför tarmen
Färdighet och förmåga
För godkänd kurs skall studenten
- kunna beskriva och bedöma betydelsen av tarmflora genom livet
- skriftligt kunna redogöra för aktuell forskning som bedrivs inom ett utvalt område inom nutrition och hälsa
Värderingsförmåga och förhållningssätt
För godkänd kurs skall studenten
- visa förmåga att kritiskt analysera och värdera information angående kostrelaterade ändringar i tarmflorans sammansättning och eventuella effekter på hälsan
- genomföra ett individuell skriftlig arbete som grundar sig på vetenskapliga studier
Kursinnehåll
Denna kurs är lämplig för professionella eller studenter med viss bakgrund inom nutrition som vill fördjupa sin kunskap inom fältet som handlar om matsmältning och näringsupptag av kostfaktorer i magtarmkanalen med insikter i kolonisering av mikroorganismer i tarmen och hur bakteriernas sammansättning påverkar människans hälsa och immunförsvar.
Följande ämnen är inkluderade i kursen:
- Repetition av baskunskap om nutrition och magtarmakanalens fysiologi.
- Kostfaktorer och miljöfaktorer som påverkar kolonisering och etablering av tarmfloran (tex geografi, samhällsfaktorer, födsel-faktorer, amning, bioaktiva födokomponenter, odigererbara kolhydrater, etc)
- Tarmbarriärfunktion, immunitet och inflammation (faktorer som påverkar slemproduktion i tarmen, antim kKostfaktorer och miljöfaktorer som påverkar kolonisering och etablering av tarmfloran, m ikrobiella ämnen, cross-talk mellan tarmfloran och immunförsvarets celler etc)
- Next generation sequencing som en modern teknik för att studera tarmfloran (provinsamling, förvaring, extraktion och sekvensering av det mikrobiella genomet, referensdatabaser, etc)
- Utforskning av koncept för riktad nutrition och mikrobiota-fokuserade strategier för metabol sjukdomsprevention (undersökning av kost-relaterade mikrobiota-förändringar i relation till hälsoeffekter av mat, etc)
- Särskilt fokus kommer att läggas på potentiella utmaningar för normal fysiologisk funktion av kroppen under utveckling och åldrandet, och inga ärvda genetiska patologier eller infektionssjukdomar kommer därför att tas upp i kursen.
Kursens examination
Betygsskala: TH - (U, 3, 4, 5) - (Underkänd, Tre, Fyra, Fem)
Prestationsbedömning:
Individuell skriftlig hemtentamen med syfte att utvärdera förmågan att söka litteratur, utvärdera innehållet och kritiskt kunna diskutera kursens innehåll.
Om så krävs för att en student med varaktig funktionsnedsättning ska ges ett likvärdigt examinationsalternativ jämfört med en student utan funktionsnedsättning, så kan examinator efter samråd med universitetets avdelning för pedagogiskt stöd fatta beslut om alternativ examinationsform för berörd student.
Moduler
Kod: 0125. Benämning: Tarmflorans betydelse för hälsa.
Antal högskolepoäng: 7.5. Betygsskala: TH - (U, 3, 4, 5).
Prestationsbedömning: Individuellt skriftlig hemtenta
Antagningsuppgifter
Förkunskapskrav:
- 90 hp, varav avklarad kurs om 7,5 hp inom humanfysiologi, nutrition, immunologi eller motsvarande. Engelska 6.
Begränsat antal platser: Nej
Kurslitteratur
- Ishiguro, Edward: Gut Microbiota: Interactive Effects on Nutrition and Health. London : Academic Press, 2018, ISBN: 9780128105429.
- Forskningsartiklar och elektroniska resurser kommer att tillhandahållas.
Kontaktinfo
Kursansvarig: Frida Hållenius,
frida.hallenius@food.lth.se
Kursansvarig: Stephen Burleigh ,
stephen.burleigh@food.lth.se