Gäller för: 2025/26
Fakultet: Lunds tekniska högskola
Beslutad av: Programledning BI/RH
Beslutsdatum: 2025-03-03
Fördjupning: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav
Undervisningsspråk: Kursen ges på engelska
Kursen syftar till att ge deltagarna en djupare kunskap kring hur risker och katastrofer påverkar olika grupper. Genom att få grundläggande kunskaper kring genusrelationer, utsatthet för klimatförändringar och krishantering, lär sig studenterna analysera hur klimatförändringar och dess effekter påverkar män och kvinnor i olika delar av världen.
Kunskap och förståelse
För godkänd kurs skall studenten
Färdighet och förmåga
För godkänd kurs skall studenten
Värderingsförmåga och förhållningssätt
För godkänd kurs skall studenten
Kursen fokuserar på att öka kunskapen kring hur klimatförändringar i olika delar av världen, uppfattas och påverkar människor i deras vardag. Här behandlas ämnen som riskuppfattningar, dvs hur olika grupper uppfattar risker med klimatförändringarna och hur man inom olika grupper ser på åtgärder för att minska de negativa konsekvenserna. Här fokuseras också på hur klimatrelaterade kriser drabbar män och kvinnor olika, beroende på vad som sker och var man bor. I vissa situationer drabbas exempelvis kvinnor i större utsträckning än män av katastrofer, men ibland är det tvärtom. Speciellt fokus läggs på att identifiera och problematisera hur dessa skillnader uppkommit, och hur arbetet med att minska dessa klyftor kan åstadkommas.
Kursen innehåller tre huvudmoment:
1.Identifiering och genomgång av grundläggande begrepp. Här ligger fokus på att förstå begrepp relaterade till kön, status, och etnicitet, samt vilka förväntningar som finns kopplade till dessa roller.
2.Identifiering och genomgång av grundläggande begrepp relaterade till klimatförändringar i en nationell och internationell kontext. I detta moment utvecklas förhållandet mellan hur klimatrelaterade risker uppfattas och hanteras, och hur de påverkar människor i olika delar av världen. Här diskuteras frågor som rör ansvar, riskfördelning och etik i relation till klimatförändringar och dess negativa konsekvenser.
3.I det sista momentet kopplas grundläggande begrepp ihop med åtgärder för att minska utsatthet för klimatförändringar bland olika grupper i olika regioner. I detta moment kopplar vi in fallstudier från avslutade eller pågående initiativ för att identifiera lärdomar och framgångsrika strategier. I samband med detta diskuteras även utvärdering av åtgärderna på ett vetenskapligt sätt.
Kurslitteraturen består av ett kurskompendium som kommer att vara tillgängligt i Canvas vid kursstart innehållande ett antal vetenskapliga artiklar, samt ett antal artiklar och grå litteratur som studenterna själva identifierar.
Betygsskala: UG - (U, G) - (Underkänd, Godkänd)
Prestationsbedömning:
Prestationsbedömning görs i två former:
1.Aktivt deltagande på seminarierna i kursen. Här ingår att förbereda, presentera och diskutera eget och andras arbeten. Uppgifter kommer att delas ut i samband med föreläsningar och instruktioner för gruppindelning, förväntad arbetsinsats och kamratrespons kommer att ges vid kursens start.
2.Framtagande av projektuppgift. Under kursens gång förväntas deltagarna i mindre grupper utveckla ett förslag på åtgärd eller insats som ämnar till att påverka negativa effekter av klimatförändringar och klimatrelaterade katastrofer med hjälp av de begrepp och verktyg som introduceras i kursen. Detta projekt ska presenteras inför andra kursdeltagare och en skriftlig redogörelse ska lämnas in.
Om en student har giltiga skäl för frånvaro och inte kan fullgöra någon del av momenten kan examinator godkänna att ett individuellt arbete lämnas in. Giltiga skäl för frånvaro från ett obligatoriskt moment är att student utan egen förskyllan, till exempel olycksfall, plötslig sjukdom eller liknande händelser, inte kunnat genomföra det obligatoriska momentet.
Om så krävs för att en student med varaktig funktionsnedsättning ska ges ett likvärdigt examinationsalternativ jämfört med en student utan funktionsnedsättning, så kan examinator efter samråd med universitetets avdelning för pedagogiskt stöd fatta beslut om alternativ examinationsform för berörd student.
Moduler
Kod: 0125. Benämning: Genus, katastrofer och klimatrisk.
Antal högskolepoäng: 3.0. Betygsskala: UG - (U, G).
Begränsat antal platser: Nej
Kursansvarig: Misse Wester,
misse.wester@risk.lth.se
Examinator: Misse Wester,
misse.wester@risk.lth.se