Kursplan för

Den smarta stadens styrning: AI och etik i en spatial kontext
Smart City Governance: AI Ethics in a Spatial Context

TFRP60, 7.5 högskolepoäng, A (Avancerad nivå)

Gäller för: 2024/25
Fakultet: Lunds tekniska högskola
Beslutad av: Programledning L
Beslutsdatum: 2024-02-19
Ikraftträdande: 2024-03-15

Allmänna uppgifter

Fördjupning: Avancerad nivå, kurs/er som inte kan klassificeras
Undervisningsspråk: Kursen ges på engelska

Syfte

Artificiell intelligens (AI) används alltmer för att förändra våra städer och hantera trafik och rörelse, tillgodose handelns behov, motverka brottslighet, övervaka individer och förbättra vår vardag. Men rättsliga, demokratiska och etiska intresseavvägningar behöver samtidigt balanseras mot tekniska behov av optimering. Hur väger man individers integritet mot AI-systems och lärande teknologiers beroende av stora datamängder? Hur ser lagstiftningen ut och vilka etiska riktlinjer bör man förhålla sig till? Vilken grad av förklarbarhet och transparens är rimlig gentemot medborgare, och på vilket sätt skiljer sig förväntningar och upplevda nyttor i olika delar av världen?

I linje med behov av ansvarsfull design och etisk reflektion kring digitalisering syftar denna kurs till att ge förståelse för den roll datafiering, automatisering, plattformisering och artificiell intelligens spelar i en urban och spatial kontext. Genom att titta på konkreta nationella och internationella fall av utveckling och styrning av s.k. smarta städer, inklusive applikationer som ansiktsigenkänning i publika miljöer eller hur ”staden som plattform” fått genomslag i stadsbyggnad, kan förståelse och kunskap nås om vilka intressen som behöver balanseras och vilken rättslig styrning som är rimlig för hantering av individers data i en urban kontext.

Kursen ska därmed i generell mening ge insikter i betydelsen av digitalisering och nya teknologiers samhälleliga betydelse med fokus på rättsliga och etiska utmaningar i städer och i en spatial kontext. Det inkluderar fenomen som datafiering och insamling av stora individbaserade datamängder, digitala plattformars framväxt och betydelse, och autonoma och självlärande teknologier inom AI-fältet – och de krafter som verkar däri mellan privata och internationella såväl som offentliga och nationella aktörer. Kursen är således ämnad för att ge studenterna kunskap om konsekvenser av hur teknik appliceras i, och samspelar med, samhället – med fokus på s.k. smarta städer, styrning och etik.

Mål

Kunskap och förståelse
För godkänd kurs skall studenten

Färdighet och förmåga
För godkänd kurs skall studenten

Värderingsförmåga och förhållningssätt
För godkänd kurs skall studenten

Kursinnehåll

Kursen är upplagd som en föreläsnings- och seminarieserie, samt självständigt skriftligt arbete i mindre grupp utifrån konkreta utvecklingsprojekt/fall där datafiering, automatisering och AI påverkar stadsbyggande och planering. Kursen erbjuder gästföreläsningar från både flervetenskapliga och praktiknära fält, där exv. praktiker presenterar sitt arbete och sina utmaningar med digitalisering, och användning av autonoma och självlärande teknologier.

Följande moment behandlas:



Kursens examination

Betygsskala: UG - (U, G) - (Underkänd, Godkänd)
Prestationsbedömning:

Obligatorisk närvaro på övningar/seminarier (max två övningar/seminarier kan ersättas med skriftliga extrainlämningar). Innehållet i föreläsningar och kursmaterial kommer att examineras genom muntlig tentamen. Den huvudsakliga examinationen sker genom en skriftlig uppsats i grupp och genom gruppresentation. Vid den avslutande presentationen förväntas studenterna opponera på och kritiskt bedöma en annan uppsats/presentation. 

Om så krävs för att en student med varaktig funktionsnedsättning ska ges ett likvärdigt examinationsalternativ jämfört med en student utan funktionsnedsättning, så kan examinator efter samråd med universitetets avdelning för pedagogiskt stöd fatta beslut om alternativ examinationsform för berörd student.

Moduler
Benämning: Den smarta stadens styrning.
Antal högskolepoäng: 7.5. Betygsskala: UG - (U, G).

Antagningsuppgifter

Förkunskapskrav:

Begränsat antal platser: Nej
Kursen överlappar följande kurser: VFTN75

Kurslitteratur

Kontaktinfo och övrigt

Kursansvarig: Stefan Larsson, stefan.larsson@lth.lu.se