Kursplan för
Tarmflorans betydelse för hälsa
Insights into Health and Gut Microbiome
TFRP15, 7,5 högskolepoäng, A (Avancerad nivå)
Gäller för: LTH:s fristående kurser HT2020
Beslutad av: Programledning B/K
Beslutsdatum: 2019-12-12
Allmänna uppgifter
Undervisningsspråk: Kursen ges på engelska
Syfte
Att uppmuntra och stimulera studenternas intresse för
nutritionsforskning med fokus på funktionella anpassningar av
digestion och upptag av makromolekyler och även att öka
förståelsen för betydelsen av tarmfloran för människans hälsa
och hur olika dieter påverkar tarmflorans sammansättning.
Mål
Kunskap och förståelse
För godkänd kurs skall studenten
- ha fördjupad kunskap om nutrition och magtarmakanalens
fysiologi
- känna till faktorer som påverkar kolonisering och etablering
av tarmfloran
- förstå tarmbarriärfunktion, slemhinneimmunitet och
inflammation
- förstå principerna om Next Generation Sequencing som en
modern teknik för att studera tarmfloran
- förstå hur vår kost, pre- och probiotika kan påverka
tarmflorans sammansättning och funktion
- förstå hur tarmens bakterier kan ha effekter på hälsan
utanför tarmen
Färdighet och förmåga
För godkänd kurs skall studenten
- kunna beskriva och bedöma betydelsen av tarmflora genom
livet
- skriftligt kunna redogöra för aktuell forskning som bedrivs
inom ett utvalt område inom nutrition och hälsa
Värderingsförmåga och förhållningssätt
För godkänd kurs skall studenten
- visa förmåga att kritiskt analysera och värdera information
angående kostrelaterade ändringar i tarmflorans sammansättning
och eventuella effekter på hälsan
- genomföra ett individuell skriftlig arbete som grundar sig på
vetenskapliga studier
Kursinnehåll
Denna kurs är lämplig för professionella eller studenter med
viss bakgrund inom nutrition som vill fördjupa sin kunskap inom
fältet som handlar om matsmältning och näringsupptag av
kostfaktorer i magtarmkanalen med insikter i kolonisering av
mikroorganismer i tarmen och hur bakteriernas sammansättning
påverkar människans hälsa och immunförsvar.
Följande ämnen är inkluderade i kursen:
- Repetition av baskunskap om nutrition och magtarmakanalens
fysiologi.
- Kostfaktorer och miljöfaktorer som påverkar kolonisering och
etablering av tarmfloran (tex geografi, samhällsfaktorer,
födsel-faktorer, amning, bioaktiva födokomponenter, odigererbara
kolhydrater, etc)
- Tarmbarriärfunktion, immunitet och inflammation (faktorer som
påverkar slemproduktion i tarmen, antim kKostfaktorer och
miljöfaktorer som påverkar kolonisering och etablering av
tarmfloran, m ikrobiella ämnen, cross-talk mellan tarmfloran och
immunförsvarets celler etc)
- Next generation sequencing som en modern teknik för att
studera tarmfloran (provinsamling, förvaring, extraktion och
sekvensering av det mikrobiella genomet, referensdatabaser,
etc)
- Utforskning av koncept för riktad nutrition och
mikrobiota-fokuserade strategier för metabol sjukdomsprevention
(undersökning av kost-relaterade mikrobiota-förändringar i
relation till hälsoeffekter av mat, etc)
- Särskilt fokus kommer att läggas på potentiella utmaningar
för normal fysiologisk funktion av kroppen under utveckling och
åldrandet, och inga ärvda genetiska patologier eller
infektionssjukdomar kommer därför att tas upp i kursen.
Kursens examination
Betygsskala: TH - (U,3,4,5) - (Underkänd, Tre, Fyra, Fem)
Prestationsbedömning: Individuell skriftlig inlämningsuppgift med syfte att utvärdera förmågan att söka litteratur, utvärdera innehållet och kritiskt kunna diskutera ämnet samt individuell skriftlig hemtenta.
Om så krävs för att en student med varaktig funktionsnedsättning ska ges ett likvärdigt examinationsalternativ jämfört med en student utan funktionsnedsättning, så kan examinator efter samråd med universitetets avdelning för pedagogiskt stöd fatta beslut om alternativ examinationsform för berörd student.
Delmoment
Kod: 0120. Benämning: Tarmflorans betydelse för hälsa.
Antal högskolepoäng: 4,5. Betygsskala: TH. Prestationsbedömning: Individuellt skriftlig hemtenta
Kod: 0220. Benämning: Litteraturprojekt.
Antal högskolepoäng: 3. Betygsskala: UG. Prestationsbedömning: Individuell skriftlig inlämningsuppgift med syfte att utvärdera förmågan att söka litteratur, utvärdera innehållet och kritiskt kunna diskutera ämnet
Antagningsuppgifter
Förkunskapskrav:
- Minimum 120 ECTS inom högre utbildning inom samhälls-, natur-, eller teknisk vetenskap med minst 7.5 ECTS inom antingen humanfysiologi, nutrition, immunologi eller motsvarande
Kurslitteratur
- Rambaud, J.-C., Buts, J.-P., Corthier, G., Flourié, B.: Gut Microflora Digestive Physiology and Pathology. John Libbey Eurotext, 2006, ISBN: 9782742005857.
- Erdman J. W., Macdonald, I. A. Zeisel, S. H.: Present Knowledge in Nutrition, 10th Edition. Wiley, 2012, ISBN: 978-0-470-95917-6.
- Forskningsartiklar och elektroniska resurser kommer att tillhandahållas.
Kontaktinfo och övrigt
Kursansvarig: Olena Prykhodko , olena.prykhodko@food.lth.se
Kursansvarig: Frida Hållenius, frida.hallenius@food.lth.se
Lärare: Stephen Burleigh , stephen.burleigh@food.lth.se