Gäller för: LTH:s fristående kurser VT2018
Beslutad av: Programledning LIV
Beslutsdatum: 2017-06-19
Fördjupning: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav.
Undervisningsspråk: Kursen ges på svenska
Syftet med denna kurs är att ge en vetenskaplig (kemi, biologi) och teknisk grund till tillverkning och näringsvärde av olika drycker, hur tillverkningen går till, vad dryckerna innehåller och olika komponenters effekt på smak, hållbarhet och hälsa.
Kunskap och förståelse
För godkänd kurs skall studenten
Definiera och indela drycker i kategorier.
Beskriva hur olika drycker tillverkas samt redogöra för
bakomliggande kemiska, biologiska och tekniska principer.
Redogöra för dryckers funktion i kroppen.
Redogöra för olika dryckers särprägel och karaktäristiska
innehåll.
Diskutera dryckers innehåll, kvalitet och egenskaper.
Färdighet och förmåga
För godkänd kurs skall studenten
Kunna utföra enklare laborationsmoment
Ha genomfört ett projektarbete med inriktning mot produktion och hälsoeffekter.
Värderingsförmåga och förhållningssätt
För godkänd kurs skall studenten
Självständigt söka, kritiskt granska och värdera information om drycker i olika slag av publikationer och i elektroniska källor.
Använda ett vetenskapligt förhållningssätt till information i
populär litteratur om drycker.
Kemiskt språk. Kemiska grunder. Vattenkemi, lösningar, pH och
syra-baskemi.
Biologins språk. Biologiska grunder, mikroorganismers roll för
kvalitet och hållbarhet.
Tillverkning av fruktdrycker samt deras innehåll och
egenskaper.
Tillverkning av stimulansdrycker som te och kaffe samt deras
innehåll och egenskaper.
Mjölk, mjölkprodukter och mjölksubstitut. Teknik, kemi,
egenskaper.
Fermentering. Etanolfermentering och mjölksyrafermentering, jäst,
bakterier, bildning av fermentaionskomponenter.
Tillverkning av öl, vin och cider samt deras innehåll och
egenskaper.
Destillation. Destillationskurvor och destillationsfaktorer.
Spritdrycker, olika typer (som brännvin, vodka, gin, whisky,
cognac, rom, tequila m.fl.), tillverkning, innehåll,
egenskaper.
Fatlagring. Utbyte av ämnen mellan drycken och trämaterialet i
faten.
Etanolens metabolism. Vad händer i kroppen och hur bryts etanolen
ner?
Bioaktiva komponenter och deras effekter på hälsa.
Ansvarsfull alkoholhantering och regelsystem som berör
drycker.
Betygsskala: UG - (U,G) - (Underkänd, Godkänd)
Prestationsbedömning: Projektredovisning och obligatoriska gruppdiskussioner. Under tiden för det teoretiska blocket väljer studenterna ett arbetsområde som de i grupp om 3-5 studenter fördjupar sig ytterligare i. Projektet redovisas skriftligt i form av ett ca 10 sidigt arbete och genom obligatoriska gruppdiskussioner. För godkänt genomförande av det första blocket krävs aktivt deltagande i både skriftlig och muntlig redovisning. Kraven för det teoretiska blocket måste uppfyllas innan start av det praktiska blocket.
Om så krävs för att en student med varaktig funktionsnedsättning ska ges ett likvärdigt examinationsalternativ jämfört med en student utan funktionsnedsättning, så kan examinator efter samråd med universitetets avdelning för pedagogiskt stöd fatta beslut om alternativ examinationsform för berörd student.
Kursansvarig: Åsa Håkansson, Asa.Hakansson@food.lth.se
Hemsida: http://www.livsmedel.lth.se
Övrig information: Undervisningen är upplagd i två på varandra följande block bestående av föreläsningar och gruppdiskussioner respektive laborationer, provningar och studiebesök. Kursen ges på svenska.