Gäller för: LTH:s fristående kurser VT2017
Beslutad av: Utbildningsnämnd C
Beslutsdatum: 2016-05-12
Fördjupning: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav.
Undervisningsspråk: Kursen ges på svenska
Syftet med denna kurs är att ge en vetenskaplig grund (kemisk,
biologisk, teknisk, ekonomisk) för produktion av vin från druvor
och andra frukter och bär, inklusive odling, tillverkning,
lagring, analys och bedömning av kvalitets-, hälso- och
nyttoaspekter.
Kunskap och förståelse:.
Kunskap och förståelse
För godkänd kurs skall studenten
Redogöra för klimatiska, edafiska och biologiska
förutsättningar för odling av frukter, bär och druvor i kallt
klimat.
Redogöra för hur olika odlingsmetoder kan påverka råvarans och
därmed vinets kvalitet.
Beskriva hur olika viner tillverkas samt redogöra för
bakomliggande kemiska och tekniska principer.
Redogöra för vinets funktion i kroppen, inklusive hälsorisker
och hälsofördelar.
Redogöra för olika viners särprägel och karaktäristiska
innehåll.
Diskutera vinets innehåll, kvalitet och egenskaper.
Redogöra för faktorer som påverkar produktionsekonomin i hela
kedjan från val av råvara till marknadsföring av färdig
produkt.
Färdighet och förmåga
För godkänd kurs skall studenten
Kunna utföra enklare laborationsmoment.
Ha genomfört ett projektarbete från råvaruval till
vintillverkning och tappning.
Värderingsförmåga och förhållningssätt
För godkänd kurs skall studenten
Självständigt söka, kritiskt granska och värdera information
om vin och fruktvin i olika slag av publikationer och i
elektroniska källor.
Använda ett vetenskapligt förhållningssätt till information i
populär vinlitteratur.
Kemiska och biologiska grunder. Mikrobiologi, vattenkemi,
lösningar, pH, syra-baskemi, syror i vin, andra vanliga ämnen i
vin.
Fermentation. Etanolfermentering, jäst, mjölksyrabakterier,
bildning av finkelalkoholer, malolaktofermentering, konvertering av
fenolföreningar, startkulturer.
Odling och tillverkning av vin och fruktvin i världen och i
Sverige. Viners innehåll och egenskaper.
Lagring, fatlagring. Utbyte av ämnen mellan dryck och vedmaterial
i faten.
Etanolens metabolism. Vad händer i kroppen och hur bryts etanolen
ner?
Hälsoaspekter vid konsumtion av viner.
Ansvarsfull alkoholhantering och regelsystem som berör
drycker.
Betygsskala: UG
Prestationsbedömning: Projektredovisning och obligatoriska gruppdiskussioner. Under tiden för det teoretiska blocket väljer studenterna ett arbetsområde som de i grupp om 3-5 studenter fördjupar sig ytterligare i. Projektet redovisas skriftligt i form av ett ca 10-sidigt arbete och genom obligatoriska gruppdiskussioner. För godkänt genomförande av det första blocket krävs aktivt deltagande i både skriftlig och muntlig redovisning. Kraven för det teoretiska blocket måste uppfyllas innan start av det praktiska blocket.
Begränsat antal platser: Nej
Kursansvarig: Åsa Håkansson, asa.hakansson@food.lth.se
Övrig information: Undervisningen är upplagd i två på varandra följande block bestående av föreläsningar och gruppdiskussioner respektive laborationer, provningar och studiebesök. Kursen ges på svenska