MEJERITEKNOLOGI | KLT 051 |
Dairy Technology
Antal poäng: 5.0. Valfri för: K4Li. Kursansvarig: Marie Paulsson. Maire.Paulsson@livsteki.lth.se Prestationsbedömning: Skriftlig tentamen Övrigt: Undervisningen består av föreläsningar, laborationer och studiebesök. Antalet deltagare i kursen är maximerat.
Målbeskrivning
Kursens målsättning är att fördjupa kunskaperna i biokemi, fysikalisk kemi och mikrobiologi som kan tillämpas på systemet mjölk och ge allmän orientering om mjölkprodukter.
Innehåll
Litteraturkällor. Mjölkproduktion. Reaktioner och teknologiska egenskaper hos fett, proteiner, kolhydrater och salter. Analys. Kolloidal stabilitet och aggregation. Reologi. Råvarans mikrobiologi, produktionshygien. Kvalitetskontroll. Processinverkan, homogenisering, värmning och kylning.
Litteratur
Kompendier. Walstra, P and Jenness, R.: Dairy Chemistry and Physics, Wiley and Sons.