Gäller för: 2024/25
Fakultet: Lunds tekniska högskola
Beslutad av: Programledning A
Beslutsdatum: 2024-04-16
Ikraftträdande: 2024-05-08
Huvudområde: Arkitektur
Fördjupning: Grundnivå, kurs/er som inte kan klassificeras
Obligatorisk för: A2
Undervisningsspråk: Kursen ges på svenska
Kursens syfte är att ge en översikt över de monumentala (kanoniska) arkitekturverkens och teoriernas historia från antiken till nutiden med tyngdpunkt i den svenska och västerländska arkitekturhistorien, samt inslag från resten av världen. Fokus ligger på sambandet mellan form, teknik, användning och kulturella föreställningar.
Syftet är att ge studenterna en historisk medvetenhet och en referensram inom arkitekturhistorien, användbar såväl vid deras gestaltande verksamhet som vid restaurering, transformering och förädling och i diskussioner och kulturella kontakter med omvärlden. Kursen ska fördjupa studenternas förmåga till kritisk reflexion om arkitekturfrågor.
Kunskap och förståelse
För godkänd kurs skall studenten
Färdighet och förmåga
För godkänd kurs skall studenten
Värderingsförmåga och förhållningssätt
För godkänd kurs skall studenten
Kursen presenterar den traditionella arkitekturhistoriens objekt sedda i förhållande till samhälleliga, teknologiska och kulturella förutsättningar. Dessutom presenteras en rad centrala arkitekturteorier ur den västerländska arkitekturhistorien. I kursen ingår föreläsningar, seminarier, praktiska övningar och skrivuppgifter.
Betygsskala: UG - (U, G) - (Underkänd, Godkänd)
Prestationsbedömning: För betyget godkänt krävs godkänd hemtentamen, som skrivs i tre omgångar.
Om så krävs för att en student med varaktig funktionsnedsättning ska ges ett likvärdigt examinationsalternativ jämfört med en student utan funktionsnedsättning, så kan examinator efter samråd med universitetets avdelning för pedagogiskt stöd fatta beslut om alternativ examinationsform för berörd student.
Moduler
Kod: 0112. Benämning: Arkitekturens teori och historia III.
Antal högskolepoäng: 7.0. Betygsskala: UG - (U, G).
Förkunskapskrav:
Kursansvarig: Erik Sigge,
erik.sigge@abm.lth.se