Kursplan för

Entreprenörskap och innovation inom livsmedelssystem
Entrepreneurship and Innovation in the Food System

KLGN75, 7,5 högskolepoäng, A (Avancerad nivå)

Gäller för: Läsåret 2022/23
Fakultet: Lunds tekniska högskola
Beslutad av: Programledning B/K
Beslutsdatum: 2022-04-11

Allmänna uppgifter

Huvudområde: Livsmedelssystemanalys.
Obligatorisk för: MLSA1
Undervisningsspråk: Kursen ges på engelska

Syfte

Syftet med kursen är att utveckla kunskaper och färdigheter som behövs för att bli en framgångsrik entreprenör inom livsmedelssektorn samt för att bidra till den framtida utvecklingen av hela livsmedelssystemet.

Därutöver, att använda strategier för idégenerering, designtänkande och projektledning, och bedöma idéers potential att skapa entreprenöriella möjligheter för att lösa utmaningar i livsmedelssystem.

Mål

Kunskap och förståelse
För godkänd kurs skall studenten

• kunna tillämpa koncept och färdigheter relaterade till innovation och entreprenörskap inom ramen för livsmedelssystemet. Särskilt:
• kunna utvärdera sin egen motivation och kompetens när det gäller entreprenörskap, och bedöma i vilken utsträckning olika typer av satsningar passar denna kompetens, tankesätt och vilja att ta risker.
• kunna använda strategier för idégenerering, designtänkande och projektledning, och bedöma idéer för deras potential att skapa entreprenöriella möjligheter att lösa utmaningar inom livsmedelssystem
• kunna utveckla effektiva riskhanteringsstrategier för nya satsningar

Färdighet och förmåga
För godkänd kurs skall studenten

• kunna utveckla och utföra en effektiv kort presentation för en publik med olika aktörer
• kunna bedöma sannolika ekonomiska behov och andra resurser för en ny entreprenöriell satsnnig
• kunna inse vikten av team och teamdynamik, och förstå hur chefsutmaningar varierar över den entreprenöriella livscykeln

Värderingsförmåga och förhållningssätt
För godkänd kurs skall studenten

• självständigt kunna söka och utvärdera information från olika källor
• visa förmåga till lagarbete och samverkan i olika grupper

Kursinnehåll

Detta är den andra övergripande delen i Master i livsmedelssystem där studenter från samtliga lärosäten deltar och bygger på kunskaper och färdigheter som förvärvats i delen "Introduktion till livsmedelssystemet". Den fokuseras specifikt på de färdigheter och kunskaper som behövs för att bli en framgångsrik entreprenör inom livsmedelssektorn, samt på innovationers roll och betydelse i den framtida utvecklingen av hela livsmedelssystemet.
Kursen pågår under 6 veckor, där det varje vecka kommer att vara synkrona onlinepass med lärarteamet för att hjälpa studenterna att utveckla en idé.

Kursens examination

Betygsskala: TH - (U,3,4,5) - (Underkänd, Tre, Fyra, Fem)
Prestationsbedömning: Den samlade bedömningen för denna kurs utgörs av en individuell reflekterande portfolio (60%) och ett grupparbete (40%). Grupprojektets uppgift är att undersöka entreprenöriella möjligheter för att lösa utmaningar i livsmedelssystemet samt kartlägga de finansiella och övriga resurser som krävs för att etablera en verksamhet. Grupprojektet examineras genom en muntlig presentation. Som skriftlig uppgift görs en individuell reflekterande portfolio relaterad till EIT:s övergripande läranderesultat som modulen tar upp. Därutöver görs prestationsbedömningen kontinuerligt för obligatoriska sessioner genom Canvas.

Om så krävs för att en student med varaktig funktionsnedsättning ska ges ett likvärdigt examinationsalternativ jämfört med en student utan funktionsnedsättning, så kan examinator efter samråd med universitetets avdelning för pedagogiskt stöd fatta beslut om alternativ examinationsform för berörd student.

Antagningsuppgifter

Begränsat antal platser: Nej

Kontaktinfo och övrigt

Kursansvarig: Håkan Jönsson, hakan.jonsson@food.lth.se
Kursansvarig: Claudia Lazarte, claudia.lazarte@food.lth.se
Hemsida: https://mfs-apply.eitfood.eu/
Övrig information: Allt kursmaterial är tillgängligt via Canvas, därutöver finns ingen kurslitteratur för kursen Övergripande EIT kurs som ges av EIT-konsortiet i samarbete med partneruniversiteten. Kursen följer inte läsperiodsindelningen, utan är förlagd över sommaren och examineras i mitten av september