Gäller för: Läsåret 2022/23
Fakultet: Lunds tekniska högskola
Beslutad av: Programledning B/K
Beslutsdatum: 2022-04-11
Huvudområde: Livsmedelssystemanalys.
Obligatorisk för: MLSA1
Undervisningsspråk: Kursen ges på engelska
Syftet med kursen är att utveckla kunskaper och färdigheter
som behövs för att bli en framgångsrik entreprenör inom
livsmedelssektorn samt för att bidra till den framtida
utvecklingen av hela livsmedelssystemet.
Därutöver, att använda strategier för idégenerering,
designtänkande och projektledning, och bedöma idéers potential
att skapa entreprenöriella möjligheter för att lösa utmaningar
i livsmedelssystem.
Kunskap och förståelse
För godkänd kurs skall studenten
• kunna tillämpa koncept och färdigheter relaterade till
innovation och entreprenörskap inom ramen för livsmedelssystemet.
Särskilt:
• kunna utvärdera sin egen motivation och kompetens när det
gäller entreprenörskap, och bedöma i vilken utsträckning olika
typer av satsningar passar denna kompetens, tankesätt och vilja
att ta risker.
• kunna använda strategier för idégenerering, designtänkande
och projektledning, och bedöma idéer för deras potential att
skapa entreprenöriella möjligheter att lösa utmaningar inom
livsmedelssystem
• kunna utveckla effektiva riskhanteringsstrategier för nya
satsningar
Färdighet och förmåga
För godkänd kurs skall studenten
• kunna utveckla och utföra en effektiv kort presentation
för en publik med olika aktörer
• kunna bedöma sannolika ekonomiska behov och andra resurser
för en ny entreprenöriell satsnnig
• kunna inse vikten av team och teamdynamik, och förstå hur
chefsutmaningar varierar över den entreprenöriella livscykeln
Värderingsförmåga och förhållningssätt
För godkänd kurs skall studenten
• självständigt kunna söka och utvärdera information från
olika källor
• visa förmåga till lagarbete och samverkan i olika grupper
Detta är den andra övergripande delen i Master i
livsmedelssystem där studenter från samtliga lärosäten deltar
och bygger på kunskaper och färdigheter som förvärvats i delen
"Introduktion till livsmedelssystemet". Den fokuseras specifikt på
de färdigheter och kunskaper som behövs för att bli en
framgångsrik entreprenör inom livsmedelssektorn, samt på
innovationers roll och betydelse i den framtida utvecklingen av
hela livsmedelssystemet.
Kursen pågår under 6 veckor, där det varje vecka kommer att vara
synkrona onlinepass med lärarteamet för att hjälpa studenterna
att utveckla en idé.
Betygsskala: TH - (U,3,4,5) - (Underkänd, Tre, Fyra, Fem)
Prestationsbedömning: Den samlade bedömningen för denna kurs utgörs av en individuell
reflekterande portfolio (60%) och ett grupparbete (40%). Grupprojektets uppgift är att undersöka entreprenöriella möjligheter för att lösa utmaningar i livsmedelssystemet samt kartlägga de finansiella och övriga resurser som krävs för att etablera en verksamhet. Grupprojektet examineras genom en muntlig presentation. Som skriftlig uppgift görs en individuell reflekterande portfolio relaterad till EIT:s övergripande läranderesultat som modulen tar upp. Därutöver görs prestationsbedömningen kontinuerligt för obligatoriska sessioner genom Canvas.
Om så krävs för att en student med varaktig funktionsnedsättning ska ges ett likvärdigt examinationsalternativ jämfört med en student utan funktionsnedsättning, så kan examinator efter samråd med universitetets avdelning för pedagogiskt stöd fatta beslut om alternativ examinationsform för berörd student.
Begränsat antal platser: Nej
Kursansvarig: Håkan Jönsson, hakan.jonsson@food.lth.se
Kursansvarig: Claudia Lazarte, claudia.lazarte@food.lth.se
Hemsida: https://mfs-apply.eitfood.eu/
Övrig information: Allt kursmaterial är tillgängligt via Canvas, därutöver finns ingen kurslitteratur för kursen
Övergripande EIT kurs som ges av EIT-konsortiet i samarbete med partneruniversiteten. Kursen följer inte läsperiodsindelningen, utan är förlagd över sommaren och examineras i mitten av september