Kursplan för

Introduktion till livsmedelssystem
Introduction to the Food Systems

KLGN70, 7,5 högskolepoäng, A (Avancerad nivå)

Gäller för: Läsåret 2022/23
Fakultet: Lunds tekniska högskola
Beslutad av: Programledning B/K
Beslutsdatum: 2022-04-11

Allmänna uppgifter

Huvudområde: Livsmedelssystemanalys.
Obligatorisk för: MLSA1
Undervisningsspråk: Kursen ges på engelska

Syfte

Syftet med denna SPOC(Small Private Online Course) är att introducera Master of Food System-studenter till begreppet livsmedelssystem, och systeminnovationers roll för att lösa samhällsutmaningar. Studenterna får lär sig om ursprung och potentiell användning av dessa begrepp för att skapa nya mervärdesprodukter och tjänster för att underlätta mer hållbara och hälsosamma dieter och främja cirkularitet och resurseffektivitet i livsmedelssystemet. Systemvetenskapliga principer introduceras för att analysera och optimera de komplexa systemens funktioner. Slutligen diskuteras specifika delar av livsmedelssystem, och potentiella nya nätverk.

Mål

Kunskap och förståelse
För godkänd kurs skall studenten

• kunna förstå och diskutera innovationers roll och betydelse i livsmedelssystemet

• kunna visa vikten av en livsmedelssystemsansats och dess relevans för systeminnovation

• Utifrån valt konsumentsegment kunna visa och förstå konsumenters motivationsfaktorer för sina val av livsmedel.


• kunna diskutera viktiga principer för systemvetenskap, särskilt de som är relevanta för livsmedelssystem

• kunna analysera de viktigaste komponenterna i livsmedelssystemet och beskriva deras systemiska interak

Färdighet och förmåga
För godkänd kurs skall studenten

• kunna kritiskt utvärdera olika lösningar på aktuella utmaningar i livsmedelssystemen

• ha förmåga att självständigt och i grupp, rapportera och diskutera resultaten och slutsatserna av ett praktiskt uppdrag inom ämnet hållbar livsmedelsförädling

• kunna planera sin egen karriär i livsmedelssystemet genom att reflektera över befintliga kompetenser och potential för kunskap och färdighetsutveckling i den valda studieinriktningen inom masterprogrammet.

Värderingsförmåga och förhållningssätt
För godkänd kurs skall studenten

• kunna självständigt söka och utvärdera information från olika källor
• Visa förmåga till lagarbete och samarbete i olika grupper

Kursinnehåll

Introduktion till livsmedelssystem genomförs som en fyra veckors online-kurs via plattformen FutureLearn. Alla studenter från alla deltagande universitet deltar i kursen som ges i början av programmet.


Innehåll:
Vecka 1 livsmedelssystem och hur dessa är relaterade till livsmedelsetik
Introduktion till kursen
Varför livsmedelssystemanalys? Globala utmaningar och trender

Paneldiskussion 1 - Livsmedelssystem i fokus
Innovationsmöjligheter i livsmedelssystem: kreativitet och transformationskraft
Livsmedelssystem i en samhällskontext: Etik och ekologisk hållbarhet
Fallstudie I: Policyperspektiv


Vecka 2 Varför vi behöver livsmedelsetik och Grundläggande systemvetenskap och livsmedel & Livsmedelssystemnoder I
En introduktion till systemvetenskap
Systemets delar I
Systemets delar II

Sammanfattning V 2.


Vecka 3 Livsmedelssystemnoder I
Introduktion

Produktion

Förädling
Livsmedelsdistribution och logistik
Matval från ett konsumentperspektiv

Sammanfattning v III

Vecka 4. Livsmedelssystemnoder II och Diskussionsseminarier
Sidoströmmar
Livsmedelsintegritet

Paneldiskussioner: Mikrobiomer och att göra karriär i livsmedelssystemet
Online seminarier: Aktuella teman och trender i livsmedelssystemet

Sammanfattning v IV

Kursens examination

Betygsskala: TH - (U,3,4,5) - (Underkänd, Tre, Fyra, Fem)
Prestationsbedömning: Examen genomförs: 1. kontinuerligt genom Futurelearn-plattformen och strukturerad feedback relaterad till EIT:s övergripande lärandesultat som behandlas av modulen. 2. en individuell reflekterande portfolio som utvecklats av varje elev.

Om så krävs för att en student med varaktig funktionsnedsättning ska ges ett likvärdigt examinationsalternativ jämfört med en student utan funktionsnedsättning, så kan examinator efter samråd med universitetets avdelning för pedagogiskt stöd fatta beslut om alternativ examinationsform för berörd student.

Antagningsuppgifter

Begränsat antal platser: Nej

Kontaktinfo och övrigt

Kursansvarig: Håkan Jönsson, hakan.jonsson@food.lth.se
Lärare: Claudia Lazarte, claudia.lazarte@food.lth.se
Hemsida: http://www.food.lth.se/utbildning
Övrig information: All kurslitteratur tillhandahålls via plattformen FutureLearn