Kursplan för
Hållbar livsmedelsproduktion och förpackning
Sustainable Food Processing and Packaging
KLGN65, 7,5 högskolepoäng, A (Avancerad nivå)
Gäller för: Läsåret 2022/23
Fakultet: Lunds tekniska högskola
Beslutad av: Programledning B/K
Beslutsdatum: 2022-04-11
Allmänna uppgifter
Huvudområde: Livsmedelssystemanalys.
Obligatorisk för: MLSA1
Valfri för: MLIV1
Undervisningsspråk: Kursen ges på engelska
Syfte
Kursen syftar till att:
- Ge förståelse för tvärvetenskapliga kopplingar och verktyg
för hållbar livsmedelsproduktion och förpackning för att
möjliggöra smarta system utifrån samhälleliga och
miljömässiga aspekter, med hänsyn till dess ekonomiska och
sociala påverkan.
- Introducera koncept för livsmedels- och förpackningsdesign
och produktion genom effektiv användning av material och
energi.
- Ge en ökad förståelse för hur livsmedelsbearbetning kan ske
med betydande avfallsminskning längs livsmedelsvärdekedjan
samtidigt som en hälsosam och högkvalitativ matproduktion
främjas.
- Att öka medvetenheten om framtida trender inom hållbar
livsmedelsproduktion och förpackning.
Mål
Kunskap och förståelse
För godkänd kurs skall studenten
- Ha förståelse för hållbara system för produktion,
bearbetning och konsumtion av livsmedel
- Identifiera alternativ och utmaningar relaterade till
utvecklingen av hållbara och innovativa livsmedelsprodukter,
processer och system
- Kunna utvärdera nuvarande och framtida livsmedelsprodukter och
livsmedelsförpackningar ur ett hållbarhetsperspektiv
- Förstå hur egenskaperna hos olika material eller
formuleringar kan användas för att utveckla hållbara hälsosamma
livsmedel
- Kunna beskriva hur olika metoder för livsmedelsbearbetning
påverkar livsmedelsprodukter, sidoströmmar och avfall
- Kunna beskriva förpackningens funktioner i
livsmedelskedjor
- Kunna beskriva livsmedelsförpackningarnas roll för en
hållbar utveckling både när det gäller val av
förpackningsmaterial och förpackningssystemets utformning
Färdighet och förmåga
För godkänd kurs skall studenten
- ha förmåga att kritiskt identifiera och hantera frågor som
rör hållbar livsmedelsproduktion
- ha förmåga att muntligt och skriftligt diskutera och
rapportera hur olika råvaror eller ingredienser kan användas för
att utveckla hållbara och hälsosamma livsmedel
- ha förmåga att självständigt och i grupp planera,
rapportera och diskutera resultaten och slutsatserna från
praktiska uppdrag inom ämnet hållbar livsmedelsförädling
- visa förmågan att utvärdera olika kombinationer av
livsmedelsförädling och matförpackningssystem ur ett
hållbarhetsperspektiv
Värderingsförmåga och förhållningssätt
För godkänd kurs skall studenten
- självständigt kunna söka och utvärdera information i
vetenskapliga artiklar
- visa förmåga till samarbete i olika grupper
- visa förmåga att definiera och diskutera etiska aspekter av
hållbar livsmedelsbearbetning och förpackning
Kursinnehåll
Kursinnehållet inkluderar:
- Introduktion till hållbar livsmedelsförädling, globala
livsmedelssystem, miljö och livsmedelssäkerhet.
- Introduktion till hållbar livsmedelsförädling och konsumtion
följt av produktformulering av hållbara och hälsosamma
livsmedel
- Introduktion till resursbesparande livsmedelsförädling,
inkluderande energi, vatten och markanvändning samt en översyn av
framväxande tekniker för hållbar livsmedelsbearbetning.
- Introduktion till klimatförändringar relaterade till
livsmedelsbearbetning och matavfallshantering.
- Introduktion till utveckling av förpackningar för hållbara
livsmedelskedjor
Kursen kommer att ha gästföreläsningar från industripartners om
hållbar livsmedelsförädling och förpackning. Kursinslagen
består av fallstudier, grupparbete, design av innovativa livsmedel
och förpackningar med hänsyn till hållbarhetsaspekter.
Diskussionspass hålls i början, halvvägs och sista etappen av
fallstudien. Avslutande seminarium för att presentera
fallstudierna
Kursens examination
Betygsskala: TH - (U,3,4,5) - (Underkänd, Tre, Fyra, Fem)
Prestationsbedömning: Examinationen syftar till att utvärdera uppfyllandet av kursens lärandemål
Examinationen består av två delar: En skriftlig tentamen och presentation av fallstudier (skriftlig och muntlig presentation)
Skriftlig tentamen 30 p (godkänd >14)
Fallstudier 30 p (godkänd >14)
Max 60 poäng
För att klara kursen måste studenten ha båda tentamensdelarna godkända
Den skriftliga tentamen har två delar, hållbar livsmedelsproduktion (20p, godkänd >9) och hållbar livsmedelsförpackning (10p, godkänd> 5). För att klara provet måste studenten uppnå godkännandekriteriet på båda sektionerna
Betyg:3 (> 39 p i tentamen), 4(> 39 p i tentamen) och 5 (> 49 p i tentamen) eller inte godkända.
Om så krävs för att en student med varaktig funktionsnedsättning ska ges ett likvärdigt examinationsalternativ jämfört med en student utan funktionsnedsättning, så kan examinator efter samråd med universitetets avdelning för pedagogiskt stöd fatta beslut om alternativ examinationsform för berörd student.
Antagningsuppgifter
Förutsatta förkunskaper: Matematisk analys, grundläggande livsmedelsvetenskap eller livsmedelsteknik
Begränsat antal platser: Nej
Kurslitteratur
- Holden, Nick; Tiwari, Brijesh K; Norton, Tomas . 2014. • Holden, Nick; Tiwari, Brijesh K; Norton, Tomas : Sustainable Food Processing. John Wiley & Sons Incorporated, 2014, ISBN: 978047067223-5.
- Galanakis, Charis M: Sustainable Food Systems From Agriculture to Industry, Improving Production and Processing. Academic press, 2018, ISBN: 9780128119358.
- Hellström, D.; Olsson, A.: Managing Packaging Design for Sustainable Development, A Compass for Strategic Directions. John Wiley & Sons Incorporated, 2017, ISBN: 9781119150930.
Kontaktinfo och övrigt
Kursansvarig: Håkan Jönsson, hakan.jonsson@food.lth.se
Kursansvarig: Claudia Lazarte, claudia.lazarte@food.lth.se
Hemsida: http://www.food.lth.se/utbildning