Gäller för: Läsåret 2020/21
Beslutad av: Programledning TB
Beslutsdatum: 2020-04-03
Fördjupning: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav.
Obligatorisk för: TB1
Undervisningsspråk: Kursen ges på svenska
Syftet är att ge studenten grundläggande kunskaper inom kemiområdet som förberedelse inför fortsatta högskolestudier.
Kunskap och förståelse
För godkänd kurs skall studenten
Lärandemål förekommer inte i denna form.
Färdighet och förmåga
För godkänd kurs skall studenten
Lärandemål förekommer inte i denna form.
Värderingsförmåga och förhållningssätt
För godkänd kurs skall studenten
Lärandemål förekommer inte i denna form.
Miljökemi
• Hållbar utveckling med
diskussion om olika ämnens kretslopp
• Växthuseffekt, dess orsaker och effekter
• Försurning, dess orsaker och effekter
• Övergödning, dess orsaker och effekter
• Miljögifter exempelvis DDT, PCB och flamskyddsmedel
• Grön kemi
Material
• Polymerers kemiska uppbyggnad, egenskaper och
användning.
• Keramers kemiska uppbyggnad, egenskaper och
användning.
• Legeringars kemiska uppbyggnad, egenskaper och
användning.
Livsmedelskemi
• Kolhydraters, fetters och proteiners uppbyggnad samt hur
den kemiska strukturen påverkar deras egenskaper.
• Hur strukturen av olika ämnen påverkar dess smak, lukt
och färg.
Betygsskala: UG - (U,G) - (Underkänd, Godkänd)
Prestationsbedömning: Obligatorisk närvaro på föreläsningar. Godkänd slutredovisning samt godkända laborationer (inklusive inlämningsuppgifter).
Om så krävs för att en student med varaktig funktionsnedsättning ska ges ett likvärdigt examinationsalternativ jämfört med en student utan funktionsnedsättning, så kan examinator efter samråd med universitetets avdelning för pedagogiskt stöd fatta beslut om alternativ examinationsform för berörd student.
Begränsat antal platser: Nej
Kursansvarig: Ia Rosenlind, ia.rosenlind@food.lth.se
Hemsida: http://www.lth.se/utbildning/tekniskt-basaar/
Övrig information: Poängskalan för kursen är högskolepoäng (hp).