Kursplan för
Livsvetenskapliga processer med beräkningar
Life Science Processes and Calculations
KLGA01, 7,5 högskolepoäng, G1 (Grundnivå)
Gäller för: Läsåret 2020/21
Beslutad av: Programledning B/K
Beslutsdatum: 2020-03-27
Allmänna uppgifter
Huvudområde: Teknik.
Obligatorisk för: B1
Undervisningsspråk: Kursen ges på svenska
Syfte
- att introducera studenterna till livsvetenskapliga processer
såsom produktion av livsmedel och läkemedel samt ge exempel på
aktuell forskning inom dessa områden
- att introducera grunderna för ingenjörsmässig
beräkningsteknik
- att visuallisera produktionsprocesser för life science genom
beräkningar och simuleringar
- att introducera livsvetenskapliga processer genom gruppbaserat
lärande
- att introducera miljö-, etik- och hållbarhetsaspekter vid
livsvetenskaplig produktion
- Att ge studenterna en möjlighet att diskutera etiska frågor
rörande produktion men också etik kopplat till deras roll som
student
Mål
Kunskap och förståelse
För godkänd kurs skall studenten
- kunna den underliggande teorin för mass och
energibalanser
- kunna beskriva livsmedelsvetenskapliga processer och
enhetsoperationer
Färdighet och förmåga
För godkänd kurs skall studenten
- kunna rita upp flödesscheman för industriell produktion av
livsmedel och läkemedel
- ha grundläggande kunskaper och färdigheter i
beräkningsmetodik för att numeriskt beräkna mass- och
energibalanser för industriella processer
- kunna ställa upp och beräkna massflöden och
energiförbrukningen för enklare produktionssystem för
livsmedels- och läkemedelsproduktion
- kunna delta grupparbete samt kunna presentera resultat i en
gemensam rapport samt göra en individuellt muntligt presentation
av arbetet.
- Individuellt skriftligt beskriva en enhetsoperation..
- kunna bedöma och diskutera miljöaspekter och etiska aspekter
samt betydelsen av en hållbar produktion
- självständigt och i grupp kunna söka information i
textböcker och vetenskapliga artiklar som behandlar
livsvetenskapliga processer
Värderingsförmåga och förhållningssätt
För godkänd kurs skall studenten
- kunna formulera och diskutera frågor om en hållbar utveckling
för produktion av livsmedelsvetenskapliga produkter såsom
livsmedel och läkemedel
- Kunna diskutera etiska frågeställningar relaterat till
projektuppgiften och vad avser grupp dynamik
Kursinnehåll
- Flödesscheman för livsvetenskapliga processer
- Mass- och engergibalanser för produktion av livsmedel och
läkemedel
- Projekt: introduktion till principer för tillverkning av
livsmedel och läkemedel, studiebesök, litteraturstudier, kunskap
och aspekter på hur miljön påverkas av olika
produktionstekniker, etiska aspekter, hållbar produktion samt
träning i grupparbete, rapportskrivning och muntlig
redovisning
Kursens examination
Betygsskala: TH - (U,3,4,5) - (Underkänd, Tre, Fyra, Fem)
Prestationsbedömning: Skriftlig tentamen TH skala ( 75% godkänt på del ett för betyg 3, betyg 4,5 ges på resultatet från del 1 och 2 på tentamen), inlämningsuppgifter i MATLAB, Aktivt deltagande i projektarbete, individuell muntlig presentation av projektet och projektrapport bestående av en grupp del och en individuell del (ger extra poäng till tentamen). Inlämnad etik uppgift samt aktivt deltagande i etik case.
Om så krävs för att en student med varaktig funktionsnedsättning ska ges ett likvärdigt examinationsalternativ jämfört med en student utan funktionsnedsättning, så kan examinator efter samråd med universitetets avdelning för pedagogiskt stöd fatta beslut om alternativ examinationsform för berörd student.
Delmoment
Kod: 0118. Benämning: Mass- och energibalanser.
Antal högskolepoäng: 5. Betygsskala: TH. Prestationsbedömning: Skriftlig tentamen och inlämningsuppgifter i MATLAB.
Kod: 0218. Benämning: Projekt.
Antal högskolepoäng: 2,5. Betygsskala: UG. Prestationsbedömning: Projektrapport, muntlig presentation och aktivt deltagande projektarbete
Antagningsuppgifter
Begränsat antal platser: Nej
Kursen överlappar följande kurser: KKKA01, KKKA05, KKKA10, KBTA01
Kurslitteratur
- Utdelat kursmaterial, online kursbibliotek.
- Mass- och energibalanser. Kompendium LTH.
Kontaktinfo och övrigt
Kursansvarig: Marie Wahlgren, marie.wahlgren@food.lth.se
Kursansvarig: Birgitta Åsman, birgitta.asman@food.lth.se
Hemsida: http://www.food.lth.se