Kursplan för kalenderåret 2005
DIGITALA FABRIKERMMT210
Digital Plants

Antal poäng: 5. Betygskala: TH. Obligatorisk för: M4XPL, M4XPT. Valfri för: M3. Kursansvarig: Univ. lektor Giorgos Nikoleris, Robotteknik. Förkunskapskrav: EDA501 Programmering. Prestationsbedömning: Betyget baseras på fullgjorda projektuppgifter. Hemsida: http://www.robotics.lu.se.

Mål
Kunskapsmål
Kursens kunskapsmål är att belysa informationsflödet i produktlivscykeln.

Färdighetsmål
Kursens färdighetsmål är att ge grundläggande kunskaper om system som används för att administrera informationsflödet av produkt- och processdata i verkstadsindustrin.

Innehåll
Nutida verkstadsföretag är inte enbart materialförädlande enheter utan utgör dessutom ett komplext informationssystem där alla aktiviteter i produktframtagningsprocessen förutsätter att korrekt information kan skapas och förmedlas. Kursen handlar om behov och problem som finns i hanteringen av produkt- och processdata (Product Data Management, PDM) och som direkt berör produktionen inom verkstadsindustrin. Kursen bedrivs i projektform och fokuserar på de teknologier som är kritiska för ett effektivt informationsflöde både inom det traditionella företagets gränser och inom virtuella och utökade företag. Såväl standardiseringsförsök (STEP och XLM) som system som bygger på direkt informationsutbyte (Enterprise Application Integration, EAI) kommer att belysas och demonstreras i projektform.

Litteratur
Kompendier sammanställda av Giorgos Nikoleris. Tillgänglig på vår url http://www.robotics.lu.se.