Kursplan för kalenderåret 2005
TEKNISK MODELLERING IKTM031
Engineering Modelling and Mechanics I

Antal poäng: 4. Betygskala: TH. Obligatorisk för: W2. Kursansvarig: Universitetslektor Göran Wihlborg, Goran.Wihlborg@solid.lth.se, Hållfasthetslära. Förkunskapskrav: FMA410, FMA420 Matematik eller motsvarande kunskaper i vektoralgebra och linjära differentialekvationer. Prestationsbedömning: Rapportskrivning under kursens gång och skriftlig tentamen avslutar kursen. Övrigt: Undervisningen drivs i PBL-form, d v s problembaserat lärande. I PBL-metodiken tar den enskilde studenten ett större ansvar för sina inlärningsmål och sitt kunskapsinhämtande. En väsentlig del av PBL-metodiken är arbetet i basgrupper. Deltagande i basgruppsarbetet är därför obligatorisk. Hemsida: http://www.solid.lth.se.

Mål
Målsättningen med kursen är att med utgångspunkt från verkligheten kunna skapa en modell för beräkning av den kraftpåverkan och det rörelsemönster som ett system utsätts för. Grunden är den klassiska mekanikens lagar. Mekanik är ett grundläggande ämne i all civilingenjörsutbildning och innebär en direkt tillämpning av matematikkunskaperna och öppnar dörren för ett sätt att tänka i modeller. Denna kurs avser att ge den kunskap om grundläggande begrepp och principer inom mekaniken som erfordras för att modellera och lösa enklare problem ur verkligheten. Efter slutförd kurs skall man kunna se en situation ur verkligheten och från denna utgångspunkt:

Innehåll
För att kunna nå kursmålen krävs förtrogenhet med de vanligast begreppen, fenomenen och storheterna inom mekaniken – såväl statik som dynamik. De situationer som behandlas i kursen kommer att innehålla tillämpningar på att

Litteratur
Det finns ingen fastställd litteratur i den här kursen. Det finns en hel mängd bra böcker inom mekanikområdet på biblioteken. Skall någon bok nämnas är det Meriam, J L och Kraige, L G: Engineering Mechanics, Statics and Dynamics, eftersom denna bok används på samtliga övriga program inom LTH som läser mekanik och därför är lättillgänglig.