Kursplan för kalenderåret 2005
EXPERIMENTELL OCH TILLÄMPAD KÄRNFYSIKFKF032
Applied Nuclear Physics

Antal poäng: 5. Betygskala: TH. Valfri för: F4. Kursansvarig: Professor Per Kristiansson, per.kristiansson@nuclear.lu.se, Docent Peter Ekström, peter.ekstrom@nuclear.lu.se, docent Jan Pallon, jan.pallon@pixe.lth.se, Fysik, kurslaboratoriet. Rekommenderade förkunskaper: Atom och Kärnfysik med tillämpningar eller motsvarande. Prestationsbedömning: För godkänd kurs krävs godkända laborationer, godkända projekt, godkänd uppsats samt aktivt deltagande i tutorials och seminarier. Alternativt kan en tentamen anordnas för de som ej deltager i tutorials. Slutbetyget sammanvägs av betyget på laborationsdel, projektdel och uppsats. Övrigt: Kursen ges som ett samarbete mellan Naturvetenskaplig och Teknisk fakultet. Undervisningen bedrivs i form av tutorials, laborationer, projekt och kortare seminarier. Hemsida: http://jack.pixe.lth.se/kfgu/kurser.htm.

Mål
Kursens syftet är att ge fördjupade kunskaper om kärnfysikalisk mätteknik och att ge en överblick över tillämpningar av kärnfysiken, särskilt reaktorfysik. Kursen är avsedd att ge studenten användbar kunskap om att planera, utföra och analysera kärnfysikaliska experiment.

Kunskapsmål

Efter genomgången kurs ska studenten

Färdighetsmål
Efter genomgången kurs ska studenten

Attitydmål
Kursen strävar efter

Innehåll
Stor vikt läggs vid de laborativa momenten i kursen och en stor del av de laborativa momenten görs med avdelningens forskningsutrustning. För väl genomförda experiment krävs statistisk analys, databehandling och simulering, vilket genomgås i projektform. En av de viktigaste tillämpningarna av kärnfysiken är reaktorfysiken och en del av kursen fokuserar på reaktorers uppbyggnad och funktion.

Strålnings växelverkan med materia. Detektorer och kärnfysikalisk elektronik.
Statistisk analys, försöksplanering, simulering.
Neutronfysik, neutronspridningsfysik med tillämpningar, fissionsreaktorteori.
Vetenskaplig litteratur, databaser, användandet av datorer och webben etc.
Medicinska och tekniska tillämpningar av kärnfysiken.

Litteratur
Leo, W.R.: Techniques for Nuclear and Particle Physics Experiments. Springer-Verlag 1994 ISBN0387572805
Sjöstrand N.G.: Kompendium i Reaktorfysik.
Ekström P.: Kompendium i Statistics and Treatment of Experimental data
Laborationshandledningar.