Kursplan för kalenderåret 2005
ARKITEKTUR I EXTREMA MILJÖER (PHOENIX DESIGN)AAU240
Architecture in Extrema Environments (Phoenix Design)

Antal poäng: 16. Betygskala: UG. Valfri för: A4. Kursansvarig: Universitetslektor Maria Nyström, Arkitektur III. Prestationsbedömning: Inlämnade och bedömda projektarbeten, uppgifter samt kursvärdering. 80% närvaro på föreläsningar, schemalagd övningsassistenttid och genomgångar. Övrigt: Kursen kan ställas in vid färre än 10 anmälda. Hemsida: http://www.ark3.lth.se.

Mål
Bakgrund
Fördjupningen fokuserar på extrema miljöer, i “confined habitats” och i olika kulturer i andra världsdelar. Nu bor mer än hälften av jordens befolkning i urbana miljöer, och intresset för självförsörjande, mer eller mindre slutna bostadssystem, så kallade “confined habitats” ökar.

Kunskap och färdigheter
I Fördjupningen studeras och tillämpas ett dynamiskt systemtänkande som betonar arkitektur och design som medel för att åstadkomma förändring. Som arkitekt och designer gestaltar vi processer, produkter och system i samhället. Vi gör ingrepp i pågående förändringsprocesser och påverkar både fysiska och sociala faktorer, som byggnader och bebyggelser, men också strategier, spelregler och koncept.

Studenten skall få kunskap i att förstå och bearbeta komplexa situationer, och kunna definiera sitt projekt. Studenten kommer att lära sig att formulera frågor istället för att söka färdiga svar. Studenten kommer att utforska det okända på olika sätt och bygga visioner i designprocessen. Det ligger i projektets natur att kunna förstå sambanden mellan olika nivåer; mellan mikro- och makroperspektiv.

Innehåll
Phoenix Design fokuserar på gestaltning av artefakter och arkitektur i bred bemärkelse. Studenten sammanfattar sina perspektiv i ett specifikt landskap. Målet är att förstå gestaltning som en kulturell handling och arkitektur som ett intellektuellt verktyg. Studenten tränas i förmågan att avläsa och jämföra geografiska rum och att från analysen kunna generera och gestalta objekt, system och rumsligheter.

Kursen är uppdelad i:
1) Systemstrukturer och människors behov, boningar och artefakter
2) Människan som social varelse, konsument och producent av kultur, miljö och artefakter.

Litteratur
Cowen, Tyler: Creative Destruction: How Globalization is Changing the World’s Cultures
Lerup, Lars: After the City
Pope, Alexander: The ladder
Lundequist, Jerker: Arkitekturen som modell och system
Pallasmaa, J: The Eyes of the Skin