Kursplan för kalenderåret 2004
MARK OCH MILJÖVTT090
Land Use and the Environment

Antal poäng: 18. Betygskala: TH. Obligatorisk för: L1. Kursansvarig: Univ.adj. Åsa Knutson, Inst f teknik och samhälle. Prestationsbedömning: Godkänd skriftlig tentamen och godkänt projektarbete. Resultaten från dessa moment sammanvägs till ett slutbetyg. Poängsatta delmoment: 3.

Mål
Temat mark och miljö skall ge grundläggande kunskap om naturvetenskapliga och juridiska villkor i samband med förändring av markanvändning.

Innehåll
Kursen integrerar olika ämnesområden, som bidrar med olika perspektiv på förändringar i markens användningssätt: anläggningsteknik, geologi och miljökunskap som förklarar naturvetenskapliga förutsättningar och de juridiska förutsättningarna ges inom ämnesområdena plan- och miljörätt. För att presentera och analysera rumsliga problem inom området används geografisk informationsteknik (GIT).

Det integrerande perspektivet i Mark och miljö innehåller följande:

Kursen bygger pedagogiskt på att undervisningen inte bara skall ge grundläggande ämneskunskaper utan även vara basen för ett projektarbete som genomförs under hela terminen. Detta projekt genomförs i grupper.

Projektuppgiften går ut på att undersöka en tänkt förändring av markanvändningen och att presentera förutsättningar för och konsekvenser av en sådan åtgärd.

Litteratur
Kompendium i Teknisk geologi (http://connywww.tg.lth.se) Bertil Bengtsson: Speciell fastighetsrätt med miljöbalken. Kompendium i miljöskydd, del 4 - Miljöeffekter. KTH, Stockholm: Kompendium i vägbyggnad.

Poängsatta delmoment

Kod: 0104. Benämning: Projektarbete.
Antal poäng: 8. Betygskala: UG. Prestationsbedömning: Godkänt projektarbete. Delmomentet omfattar: Projektuppgiften går ut på att undersöka en tänkt förändring av markanvändningen och att presentera förutsättningar för och konsekvenser av en sådan åtgärd.

Kod: 0204. Benämning: Geologi och anläggning.
Antal poäng: 5. Betygskala: UG. Prestationsbedömning: Skriftlig tentamen. Delmomentet omfattar: Geologi och anläggningsavsnitten i kursen.

Kod: 0304. Benämning: Miljökunskap och -rätt.
Antal poäng: 5. Betygskala: UG. Prestationsbedömning: Skriftlig tentamen. Delmomentet omfattar: Miljökunskaps- och miljörättsavsnitten av kursen.