Kursplan för kalenderåret 2004
TILLÄMPAD TERMODYNAMIKMVK170
Applied Thermodynamics

Antal poäng: 4. Betygskala: TH. Obligatorisk för: M4ET. Kursansvarig: Professor Tord Torisson, Inst för värme o kraftteknik. Förkunskapskrav: FMA012 Matematik, MMV012 Termodynamik, FHL013 Hållfasthetslära och FKM015 Konstruktionsmaterial. Prestationsbedömning: Rätt att deltaga i skriftlig tentamen erhålles då samtliga obligatoriska kursmoment är godkända. Hemsida: http://www.vok.lth.se.

Mål
Kunskapsmål
Kursen ger kunskap om förbränning av fasta, flytande och gasformiga bränslen, förbränningsprocessens miljöpåverkan, samt konstruktion och drift av olika typer av pannor och deras funktion i en ångkraftprocess. I kursen studeras också högtemperaturbränsleceller, dimensionering och drift av kärnkraftanläggningar, dimensionering av pannans eldstad och verkningsgradsförbättrande åtgärder i ångcykeln, som matarvattenförvärmning.

Färdighetsmål
Kursen är uppbyggd kring fyra större inlämningsuppgifter/projekt som genomförs i grupper om 2–3 teknologer. Uppgifterna är utformade så att de motsvarar arbetsuppgifter för ingenjörer på komponenttillverkande industrin och på kraftindustrin. Vikt läggs vid utveckling och främjande av ingenjörsmässigt tänkande och arbetssätt.

Innehåll

Litteratur
Alvarez, H.: Energiteknik, del 1 och 2. Wester, L.: Tabeller och Diagram.