Kursplan för kalenderåret 2004
TURBOMASKINERNAS TEORIMVK026
Theory of Turbo Machinery

Antal poäng: 4. Betygskala: TH. Obligatorisk för: M4ET. Valfri för: M4. Kursansvarig: Univ.lektor Mohsen Assadi, Inst för värme o kraftteknik. Förkunskapskrav: FMA012 Matematik, MMV012 Termodynamik med strömningslära. Prestationsbedömning: Rätt att delta i skriftlig tentamen erhålles då samtliga obligatoriska kursmoment är godkända. Hemsida: http://www.vok.lth.se/Tpe/education/turbo.htm.

Mål
Kunskapsmål
Kursen syftar till att skapa bred förståelse för turbomaskinernas uppbyggnad och funktionssätt, samt ge kunskaper om den grundläggande teorin. Kursen behandlar dimensionering av turbomaskiner (pumpar, fläktar, kompressorer, vatten-, ång- och gasturbiner, etc.) och belyser deras förekomst i energisystem och kraftverksanläggningar, samt deras miljöpåverkan vid drift.

Färdighetsmål
I kursen ingår ett projektarbete som syftar till att ge teknologerna möjlighet att fördjupa sig i turbomaskinernas teori, dess historik och framtida utveckling. Arbetet genomförs i grupper om 3–5 teknologer och består huvudsakligen av informationssökning om den valda turbomaskintypen samt beräkning av några typexempel som väljs ur kurslitteraturen i samråd med projekthandledaren. Resultaten av projektarbetet sammanställs i form av en rapport, som varje grupp presenterar för de övriga kursdeltagarna.

Innehåll

Litteratur
D. Japikse, N.C. Baines: Introduction to Turbomachinery.
H. Alvarez: Energiteknik.