Kursplan för kalenderåret 2004
HUMAN NUTRITION – FUNCTIONAL FOODSKNL030
Human Nutrition – Functional Foods

Antal poäng: 5. Betygskala: UG. Alternativobligatorisk för: K4Li. Kursansvarig: Professor Inger Björck, Inger.Bjorck@inl.lth.se, Industriell näringslära. Förkunskapskrav: Fysiologi 5p och/eller Integrerad livsmedelsvetenskap 1 och/eller 2 eller motsvarande kunskaper i basal näringslära. Prestationsbedömning: Skriftlig tentamen och godkända övningsuppgifter. Övrigt: Kursen kan komma att ges på engelska.

Mål
Att ge en fördjupad förståelse för hur komponenter i livsmedel, både näringsämnen och ”non-nutrients” påverkar funktioner i kroppen, att ge kunskaper för att kritiskt analysera och värdera information om nutrition och ”functional foods”, samt att ge träning i att presentera vetenskaplig information inom nutritionsområdet, muntligt och skriftligt till olika målgrupper.

Innehåll
Utifrån tidigare inhämtade basala kunskaper om fysiologi och nutrition fördjupas förståelsen av hur olika komponenter och fysikaliskt-kemiska egenskaper i livsmedel påverkar funktioner i kroppen. Detta är basen för utveckling av ”functional foods”, som utmärks av dokumenterade mervärden från hälsosynpunkt. Kursen innehåller föreläsningar, studier av vetenskapliga originalartiklar, gruppdiskussioner och redovisningar. Bioaktiva substanser i olika råvaror, metabolism och fysiologiska effekter av olika näringsämnen och ”non-nutrient”, vegetarisk kost, toxicitetsprövning, tillsatser och lagstiftning kring ”functional foods” är huvudmoment.

Litteratur
Garrow JS, James WPT: Human Nutrition and Dietetics, 10th ed, 2000 eller senare, Churcill Livingstone.
Vetenskapliga artiklar.