Kursplan för kalenderåret 2004
FYSIOLOGIKNL025
Physiology

Antal poäng: 5. Betygskala: TH. Alternativobligatorisk för: B3. Kursansvarig: Tekn Dr Elin Östman, elin.ostman@inl.lth.se, Industriell näringslära. Prestationsbedömning: Skriftlig tentamen. Övrigt: Kursen kan komma att ges på engelska. Hemsida: http://www.inl.lth.se.

Mål
Att ge en fördjupad förståelse för hur komponenter i livsmedel, både näringsämnen och ”non-nutrients” påverkar funktioner i kroppen, att ge kunskaper för att kritiskt analysera och värdera information om nutrition och ”functional foods”, samt att ge träning i att presentera vetenskaplig information inom nutritionsområdet, muntligt och skriftligt till olika målgrupper.

Innehåll
På basen av kunskaper i biokemi och cellbiologi är huvudmomenten biologiska kontrollsystem, neurofysiologi, magtarmkanalens fysiologi, andning och cirkulation, muskelfunktion, njurfunktion, vätske- och elektrolytbalans, endokrinologi, metabolism och kroppens försvarsmekanismer. Kursen ges i samarbete med Institutionen för medicinska vetenskaper och är en utveckling av den kurs i fysiologi som getts sedan 1997 (KNL021).

Kursen innehåller föreläsningar, gruppövningar och laborativa moment kring lungfunktion, cirkulation och arbetsfysiologi.

Litteratur
Vander, Sheman, Luciano: Human Physiology, eighth edition eller senare. Mc Graw Hill Publishing Company.