Kursplan för kalenderåret 2004
ENERGI OCH MILJÖKET010
Energy and Environment

Antal poäng: 5. Betygskala: TH. Alternativobligatorisk för: K4P. Valfri för: W4. Kursansvarig: Professor Stig Stenström, Stig.Stenstrom@chemeng.lth.se, Inst för kemiteknik. Förkunskapskrav: KET030 Energiteknik. Prestationsbedömning: Tentamen. Beräkningsuppgifter. Industrilaborationer.

Mål
Kursens primära mål är att ge ökade kunskaper i energi- och miljöteknik. Delmål är att ge kännedom om de ekonomiska förutsättningarna för industriell energibesparing samt sambanden energi-miljö.

Innehåll
Kursen avser att ge en aktuell presentation av energisituationen nationellt och internationellt. Särskild vikt läggs vid förståelse av industrins energiförsörjning och de möjligheter till energibesparingar, som kan föreligga. Realistiska beräkningsuppgifter och fältarbeten skall öka förståelsen för ämnet samt ge vana vid dimensioneringsberäkningar.
Förbränningslära. Förbränningsanordningar. Exergibegreppet med tillämpningar. Kompressions- och sorptionsvärmepumpar. Simultan värme- och masstransport tillämpad på skrubber- och torkningsberäkningar. Energibesparingsmöjligheter i separationsprocesserna. Spillvärmeanvändning och pinch optimering av värmeväxlarenätverk och hela processer. Elproduktion och eltaxor, inklusive internproduktion. Gasanvändning. Energiråvaror. Nationella energibalanser med tonvikt på utvecklingen på industrisidan. Förnybara energislag.

Särskild hänsyn tas till miljöproblematiken.

Räkneövningar. Obligatoriska beräkningsuppgifter. Obligatoriska industrilaborationer.

Litteratur
Eastop-McConkey: Applied Thermodynamics for Engineering Technologists, 5th ed, Longman, London 1993. Kompendier.