Kursplan för kalenderåret 2004
STUDIO: FRÅN SCENOGRAFI TILL ARKITEKTURAFO105
Studio: From Stage Design to Architecture

Antal poäng: 13. Betygskala: UG. Valfri för: A3. Kursansvarig: Professor Abelardo Gonzalez, Formlära. Prestationsbedömning: Godkända projekt- och övningsuppgifter samt 80 % närvaro och aktivt deltagande i övningar, seminarier, föreläsningar och studieresor.

Mål
Projektets huvudsakliga målsättning är att formulera en designprocess som tar sitt ursprung i en icke-arkitektonisk analogi, för att på detta sätt uppdatera arkitekturens relationer till form, funktion, konstruktion, material samt sociala aspekter, arkitektoniska principer och stadsrummet.

Kursen är en intellektuell övning i scenografi och arkitektur, för att upptäcka de gemensamma grunderna för de båda disciplinerna. Teatern bearbetar perspektivet, för att skapa en magisk atmosfär. Där kan studenten obehindrat experimentera med rumsliga förutsättningar och relationer. Teaterns värld inbjuder till en kreativ och stimulerande miljö och förser oss med nya utgångspunkter för utvecklingen av en icke-konventionell arkitektur.

I kursen ingår en studieresa till Paris. Målsättningen är att studera en samtida urban utveckling och dess förhållande till rum, skala samt till det arkitektoniska objektet. Paris ger både en heltäckande bakgrund till urbana fenomen, och visar på en progressiv urbanism, med en komplex sammansättning av 1800- och 1900-tals problematik inom arkitektur och stadsplanering. Samtidigt visar staden på en tydlig kontinuitet vad gäller utvecklingen in i det 20:e århundradet.

Innehåll
Från Scenografi till Arkitektur är en teoretisk och experimentell kurs, där studenten förstärker sin konstnärliga frigörelseprocess.

Kursen syftar till att använda teaterrummet som ett experimentarium, för att undersöka de grundläggande beståndsdelarna i arkitektur. Teaterrummet erbjuder ett avskilt och begränsat rum, där en gestaltningsprocess tar sitt ursprung i ett manus (program). Rummet konstrueras med hjälp av samverkan mellan fysiska element (dekor), ljus, ljud, mänsklig närvaro, rörelse och handling (process).

Med scenografin som utgångspunkt tas sedan stadsrummet i besittning, med syfte att gestalta en byggnad. Valda fastigheter finns i Malmö innerstad och består av ”bombhål” – rester från efterkrigstidens urbana saneringsprocess. Dessa fastigheter representerar tydligt den samtida komplexiteten i urbanism och de kräver både förståelse och nytänkande vid exploatering. Det gestaltande arbetet, samt workshops och seminarier utgör huvuddelen av kursen.

Studieresan till Paris är en integrerad del av det kontinuerliga projektarbetet. Den förbereds genom ett antal seminarier som belyser frågeställningar av särskild relevans för projektet. Med utgångspunkt i 1900- och 2000-tals arkitektur, så utforskas staden. De innovativa objektens bakgrund belyses utifrån en historisk kontext och ett urbant sammanhang.

Litteratur
Ingen obligatorisk litteratur.