Kursplan för kalenderåret 2004
BYGGNADSMODELLERINGADP150
Building Modelling

Antal poäng: 2. Betygskala: UG. Valfri för: A4. Kursansvarig: Professor Anders Ekholm, Projekteringsmetodik. Prestationsbedömning: Obligatorisk närvaro 80 % vid föreläsningar samt godkända övningsuppgifter. Hemsida: http://www.caad.lth.se.

Mål
Kursen ger fördjupad kunskap i byggandet av en byggnadsmodell strukturerad enligt svensk standard och byggklassifikation, som grund för simulering, framtagning av projekteringshandlingar och presentation.

Innehåll
Kursen är den första i en serie om fyra tvåpoängskurser som avser att fördjupa kunskaperna i metodiken att arbeta med en digital byggnadsmodell. Den datamodell studenten skapar i kursen Byggnadsmodellering utgör bas för de simuleringar och analyser som skapas i kursen Byggnadssimulering. Samma modell utgör underlag för de projekteringshandlingar som skapas i kursen Byggnadsprojektering. Slutligen utgör modellen även underlag för de presentationer som skapas i kursen Byggnadspresentation. Respektive kurs kan emellertid även betraktas som fristående enheter och den student som väljer att endast delta i någon av kurserna efter modelleringskursen kan arbeta med modellunderlag som erbjuds av avdelningen. Alla fyra kurserna administreras via en kommersiell projektplats på Internet. I den första kursen byggs en objektorienterad modell av en byggnad strukturerad enligt svensk standard och klassifikation. Kursen innefattar följande delar: Anslutning till projektadministrationsplats på Internet; Import av nybyggnadskarta eller liknande från DWG-format; Verksamhetsbeskrivning med aktivitetsobjekt; Byggande av datamodell; Utformning och import av friformobjekt till modellen; Import av objekt från Internet till modellen; Arbete i grupp med samma modell; Export av modellinformation till olika filformat samt för bildframställning.

Litteratur
Kurs- och övningsmaterial kommer att tillhandahållas i digital form.