Kursplan för kalenderåret 2004
PROJEKTERINGSLEDNINGADP140
Design Management

Antal poäng: 5. Betygskala: UG. Valfri för: A4. Kursansvarig: Professor Anders Ekholm, Projekteringsmetodik. Prestationsbedömning: Obligatorisk närvaro vid 80 % av föreläsningarna samt godkända övnings- och seminarieuppgifter. Hemsida: http://www.caad.lth.se.

Mål
Kursens syfte är att ge kunskap om ledning och genomförande av projekteringen av ett byggnadsverk från programarbete till färdiga handlingar.

Innehåll
Byggnadsprojekteringens syfte är att med utgångspunkt från verksamhetens, teknikens och samhällets krav utforma och dokumentera en immateriell produkt i ritningar, beskrivningar, beräkningar och kalkyler. Dessa definierar och skall kunna ligga till grund för framställning av den materiella produkten, det färdiga byggnadsverket. I projekteringen medverkar en mängd olika aktörer med skilda intressen, kunskaper och bakgrund. Att leda projekteringen innebär att samordna deltagande parter och upprätthålla en gemensam vision och ett engagemang för projektet. Kursen omfattar följande för projekteringsledaren viktiga moment: Designprocessen; Projektarbete; Organisationsklimat och ledarskap; Byggprocessen – delprocesser, arbetsmetodik, beslutstillfällen; Projektplanering; Genomförandeformer för byggprojekt; Projekteringsorganisation och projektledningsorganisation; Samverkan med byggherre och brukare; Programarbete; Viktiga frågekomplex under projekteringen; Krav på handlingar från ”slutanvändarna” entreprenörer och förvaltare; Konsulträtt och konsultavtal; Kvalitets- och miljöarbete i projektet; Kalkylering, budgetering och kostnadsstyrning; CAD-samordning; Informationshantering. Kursen analyserar och beskriver byggprocessen samt fokuserar på hur projekteringsprocessen kan styras och påverkas av projekteringsledningen. Undervisningen bedrivs som föreläsningar, övningar och självstudier. Övningarna knyts till ett verkligt praktikfall (ny kontorsbyggnad Telia, Malmö). Självstudierna omfattar dels uppgifter i anslutning till kurslitteraturen och dels litteraturreferat, undersökningar etc.

Litteratur
Staffan Carenholm: Arkitektföretaget. Sveriges Arkitekter 2002.
Håkan Fjällström, Svante Forsström: Ett arbetssätt för bättre byggprojekt. Diplomarbete 1999:6, KTH.
Kurs- och övningsmaterial kommer att tillhandahållas i digital form.