Kursplan för
Livsvetenskapliga processer med beräkningar
Life Science Processes and Calculations
KLGA01, 7,5 högskolepoäng, G1 (Grundnivå)
Gäller för: Läsåret 2017/18
Beslutad av: Programledning B/K
Beslutsdatum: 2017-03-29
Allmänna uppgifter
Huvudområde: Teknik.
Obligatorisk för: B1
Undervisningsspråk: Kursen ges på svenska
Syfte
- att introducera livsvetenskapliga processer såsom produktion
av livsmedel och läkemedel samt ge exempel på aktuell forskning
inom dessa områden
- att introducera grunderna för ingenjörsmässig
beräkningsteknik
- att visuallisera produktionsprocesser för life science genom
beräkningar och simuleringar
- att introducera livsvetenskapliga processer genom gruppbaserat
lärande
- att introducera miljö-, etik- och hållbarhetsaspekter vid
livsvetenskaplig produktion och vad gäller ingenjörsrollen
Mål
Kunskap och förståelse
För godkänd kurs skall studenten
- kunna den underliggande teorin för mass och
energibalanser
- kunna beskriva livsmedelsvetenskapliga produktionsmetoder
- kunna e
Färdighet och förmåga
För godkänd kurs skall studenten
- kunna rita upp flödesscheman för industriell produktion av
livsmedel och läkemedel
- ha grundläggande kunskaper och färdigheter i
beräkningsmetodik för att numeriskt beräkna mass- och
energibalanser för industriella processer
- kunna ställa upp och beräkna massflöden och
energiförbrukningen för enklare produktionssystem för
livsmedels- och läkemedelsproduktion
- ha färdigheter i datoranvändning för beräkningsteknik
- kunna rapportera och tolka datorberäkningar
- kunna delta i rapportskrivning,
presentationsteknik, grupparbete samt kunna presentera resultat i
skriftlig och muntlig form.
- kunna bedöma och diskutera miljöaspekter och etiska aspekter
samt betydelsen av en hållbar produktion
Värderingsförmåga och förhållningssätt
För godkänd kurs skall studenten
- kunna förenkla och beskriva en produktionsprocess i form av
mass- och energibalanser
- självständigt och i grupp kunna söka information i
textböcker och vetenskapliga artiklar som behandlar
livsvetenskapliga processer
- kunna formulera och diskutera frågor om en hållbar utveckling
för produktion av livsmedelsvetenskapliga produkter såsom
livsmedel och läkemedel
Kursinnehåll
- Flödesscheman för livsvetenskapliga processer
- Mass- och engergibalanser för produktion av livsmedel och
läkemedel
- Projekt: introduktion till principer för tillverkning av
livsmedel och läkemedel, studiebesök, litteraturstudier, kunskap
och aspekter på hur miljön påverkas av olika
produktionstekniker, etiska aspekter, hållbar produktion samt
träning i grupparbete, rapportskrivning och muntlig
redovisning
Kursens examination
Betygsskala: TH - (U,3,4,5) - (Underkänd, Tre, Fyra, Fem)
Prestationsbedömning: Skriftlig tentamen TH skala ( godkännt på samtliga tre delar av tentamen), inlämningsuppgifter i matlab, projektrapport (TH-skala), muntlig presentation och aktivt deltagande i projektarbete, inlämnad etik uppgift.
Om så krävs för att en student med varaktig funktionsnedsättning ska ges ett likvärdigt examinationsalternativ jämfört med en student utan funktionsnedsättning, så kan examinator efter samråd med universitetets avdelning för pedagogiskt stöd fatta beslut om alternativ examinationsform för berörd student.
Delmoment
Kod: 0118. Benämning: Mass- och energibalanser.
Antal högskolepoäng: 5. Betygsskala: TH. Prestationsbedömning: Skriftlig tentamen och godkända inlämningsuppgifter.
Kod: 0218. Benämning: Projekt.
Antal högskolepoäng: 2,5. Betygsskala: UG. Prestationsbedömning: Godkänd projektrapport, muntlig presentation och aktivt deltagande projektarbete
Antagningsuppgifter
Begränsat antal platser: Nej
Kursen överlappar följande kurser: KKKA01, KKKA05, KKKA10, KBTA01
Kurslitteratur
- Utdelat kursmaterial, online kursbibliotek.
- Walla, Erik: Så skriver du bättre tekniska rapporter. Studentlitteratur, 2004, ISBN: 978-91-44-01913-0.
- Walla, Erik: Presentationsteknik och retorik – för ingenjörer och tekniker. Studentlitteratur, 2011, ISBN: 978-91-44-06813-8.
- Mass- och energibalanser. Kompendium LTH.
Kontaktinfo och övrigt
Kursansvarig: Marie Wahlgren, marie.wahlgren@food.lth.se
Hemsida: http://www.food.lth.se