Kursplan för
Kvalitet och produktsäkerhet
Quality and Product Safety
KMB031, 7,5 högskolepoäng, G2 (Grundnivå, fördjupad)
Gäller för: Läsåret 2016/17
Beslutad av: Utbildningsnämnd C
Beslutsdatum: 2016-04-12
Allmänna uppgifter
Alternativobligatorisk för: MLIV1
Valfri för: B4-l, B4-mb, B4-lm, B4-pt, K4-l, MBIO2
Undervisningsspråk: Kursen ges på begäran på engelska
Syfte
Kursen syftar till att introducera studenterna i olika
kvalitetssäkringsverktyg såsom HACCP, cGMP och hygienisk
processdesign samt kvalitetssystem som ISO 9000, 14000 och
22000.
Mål
Kunskap och förståelse
För godkänd kurs skall studenten
- förstå principerna för industriell kvalitetssäkring och
produktsäkerhet.
- känna till de vanligaste kvalitetssystemen
Färdighet och förmåga
För godkänd kurs skall studenten
- kunna skriftligt och muntligt presentera en risk- och
kvalitetsbedömning av en process i enlighet med riktlinjerna för
olika kvalitetssäkringsverktyg och kvalitetssystem.
Värderingsförmåga och förhållningssätt
För godkänd kurs skall studenten
- visa insikt i behovet av kvalitetssäkringsverktyg och
kvalitetssystem för att säkerställa att en process uppfyller
samhällets och företagets krav på produktkvalitet, säkerhet och
effektivitet.
Kursinnehåll
- verktyg för kvalitet och produktsäkerhet inom främst
läkemedels- och livsmedelsindustri, men även förpacknings-, och
kemiteknisk industri behandlas.
- kursen genomförs i nära samarbete med representanter för
industrin. Föreläsningarna omfattar hygienisk process design,
aseptik, Rena Rum, rengöring (kemiskt/termiska förfaranden,
utvärderingsmetoder, validering, gränsvärden), CIP och SIP
tekniker, desinfektion, kvalitetssäkring, HACCP, current good
manufacturing practice (cGMP) och validering, ISO 9000, ISO
14000 (environmental management) samt ISO 22000
Kursens examination
Betygsskala: TH
Prestationsbedömning: Skriftlig rapport och muntlig presentation samt opposition på projektuppgift. Skriftlig tentamen.
Antagningsuppgifter
Begränsat antal platser: Nej
Kurslitteratur
- Adams, M.R. and Moss, M.O.: Food Microbiology. The Royal Society of Chemistry.
- Kompendium.
- Hand-outs från föreläsningar.
Kontaktinfo och övrigt
Kursansvarig: Jenny Schelin, jenny.schelin@tmb.lth.se
Hemsida: http://www.tmb.lth.se