Kursplan för
Mejeriprocesser
Dairy Processing
KLT065, 7,5 högskolepoäng, G2 (Grundnivå, fördjupad)
Gäller för: Läsåret 2016/17
Beslutad av: Utbildningsnämnd C
Beslutsdatum: 2016-04-12
Allmänna uppgifter
Valfri för: B5-lm, K5
Undervisningsspråk: Kursen ges på svenska
Syfte
Kursens syfte är att ge vetenskaplig bakgrund till och
fundamental kunskap om traditionella och nyare teknologiska
processer inom mejeriindustrin.
Mål
Kunskap och förståelse
För godkänd kurs skall studenten
- kunna beskriva traditionella och nyare teknologiska processer
inom mejeriindustrin
- kunna beskriva produktionsteknologi och processlinjer för
konsumtionsmjölk, termenterade mjölkprodukter, ost, matfett,
mjölkpulver och glass
- kunna tillverka mjeriprodukter och värdera analyser med
avseende på kemiska och mikrobiologiska egenskaper
- ha förståelse av industriell hygien i mejeriindustrin och
kvalitetsstyrning
- kunna förklara processdesign och förstå processberäkningar
i mejeriindustrin
- beskriva samband mellan mjölk och hälsa
Färdighet och förmåga
För godkänd kurs skall studenten
- kunna bedöma och analysera teknologiska processer inom
mejerindustrin
- kunna utvärdera sambanden mellan mjölkens sammansättning och
processteknologiska egenskaper
- kunna värdera och analysera processparametrars betydelse vid
tillverkning av mejeriprodukter
- kunna utvärdera samband mellan processing, processdesign och
produktkvalitetsstyrning
- skriftligt och muntligt förklara teknologiska processer inom
mejeriindustrin för olika målgrupper
- kunna redovisa och diskutera resultat av laborationer och den
kunskap som ligger till grund för dessa såväl muntligt som i en
väl strukturerad teknisk rapport
Värderingsförmåga och förhållningssätt
För godkänd kurs skall studenten
- självständigt söka och värdera information om
mejeriprocesser i referenslitteratur, vetenskapliga publikationer
och elektroniska källor
- kritiskt värdera information om mejeriteknologisk
processing
- kritiskt värdera information om samband mellan mjölkens
egenskaper och effekter av processing
Kursinnehåll
- produktionsteknologi och processlinjer för konsumtionsmjölk,
termenterade mjölkprodukter, ost, matfett, mjölkpulver,
glass
- membranprocesser
- industriell hygien och kvalitetsstyrning
- förpackning
- automation
- processdesign och processberäkningar
- mjölk och hälsa
- lagstiftning
- laborationer: tillverkning av ost, yoghurt, smör och glass
samt diskning och hygienkontroll.
Kursens examination
Betygsskala: TH
Prestationsbedömning: Skriftlig tentamen.
Antagningsuppgifter
Förutsatta förkunskaper: KBK011 Biokemi eller KBKA05 Teknisk biologi.
Begränsat antal platser: 24
Urvalskriterier: Antal poäng som återstår till examen.
Kurslitteratur
- Walstra, P; Wouters, J.T.M. and Geurts, T.J.: Dairy Science and Technology. CRC, Taylor and Francis, 2006, ISBN: 0824727630. 2:a upplagan.
- Dairy processing handbook. Tetra Pak, ISBN: 9163134276.
- Kompendier.
Kontaktinfo och övrigt
Kursansvarig: Professor Marie Paulsson, Marie.Paulsson@food.lth.se
Kursansvarig: Dr Maria Glantz, maria.glantz@food.lth.se
Hemsida: http://www.foodandnutrition.lth.se
Övrig information: Undervisningen består av föreläsningar, laborationer och studiebesök. Kursen samordnas med uppdragsutbildning. Kursen läses komprimerat.