Kursplan för
Mejeriteknologi
Dairy Technology
KLT051, 7,5 högskolepoäng, G2 (Grundnivå, fördjupad)
Gäller för: Läsåret 2016/17
Beslutad av: Utbildningsnämnd C
Beslutsdatum: 2016-04-12
Allmänna uppgifter
Valfri för: B4-lm
Undervisningsspråk: Kursen ges på svenska
Syfte
Kursens syfte är att ge vetenskaplig bakgrund till och
fundamental kunskap om mjölk från kemisk, fysikalisk, biokemisk
och mikrobiologisk synvinkel samt en introduktion till processer
inom mejeriindustrin.
Mål
Kunskap och förståelse
För godkänd kurs skall studenten
- beskriva mjölkproduktion
- kunna förklara reaktioner och teknologiska egenskaper hos
fett, proteiner, kolhydrater och salter
- ha förståelse av mjölkens mikrobiologi och identifiera
samband med hygien och kvalitet
- kunna utföra och värdera analyser av mjölkens kemi och
mikrobiologi
- kunna beskriva mjölkens kolloidala stabilitet och
aggregering
- ha förståelse av mjölkens näringsaspekter
- kunna förklara processinverkan på mjölken vid
homogenisering, värmning och kylning
Färdighet och förmåga
För godkänd kurs skall studenten
- kunna utvärdera sambanden mellan mjölkens sammansättning och
teknologiska egenskaper
- kunna bedöma och analysera mjölkens kemiska och
mikrobiologiska egenskaper och dess betydelse för kvalitet på
mjölk och mejeriprodukter
- skriftligt och muntligt förklara samband mellan mjölkens
sammansättning, mjölkens biokemi, fysikalisk kemi och
mikrobiologi och mjölkens teknologiska egenskaper för olika
målgrupper
- kunna redovisa och diskutera resultat av laborationer och den
kunskap som ligger till grund för dessa såväl muntligt som i en
väl strukturerad teknisk rapport
Värderingsförmåga och förhållningssätt
För godkänd kurs skall studenten
- självständigt söka och värdera information om
mejeriteknologi i referenslitteratur, vetenskapliga publikationer
och elektroniska källor
- kritiskt värdera information om samband mellan mjölkens
sammansättning och teknologiska egenskaper
Kursinnehåll
- mjölkproduktion
- mjölkens sammansättning
- mjölkens kemi
- mjölkens fysikaliska egenskaper
- mjölkens mikrobiologi
- kvalitetskontroll
- hygien
- näringsaspekter
- processinverkan
- processreologi
- mejeriindustrin i Sverige och ur internationell synvinkel
- laborationer: mjölkens kemi och mjölkens mikrobiologi
Kursens examination
Betygsskala: TH
Prestationsbedömning: Skriftlig tentamen.
Antagningsuppgifter
Förutsatta förkunskaper: KBK011, Biokemi.
Begränsat antal platser: 24
Urvalskriterier: Antal poäng som återstår till examen.
Kurslitteratur
- Walstra, P., Wouters, J.T. M. and Geurts, T.J.: Dairy Science and Technology, 2:nd edition. CRC, Taylor and Francis, 2006, ISBN: 0824727630.
- Dairy processing handbook. Tetra Pak Processing Systems AB, 2003, ISBN: 9163134276.
- Kompendium.
Kontaktinfo och övrigt
Kursansvarig: Professor Marie Paulsson, Marie.Paulsson@food.lth.se
Kursansvarig: Dr Maria Glantz, maria.glantz@food.lth.se
Hemsida: http://www.foodandnutrition.lth.se
Övrig information: Undervisningen består av föreläsningar, laborationer och studiebesök. Kursen läses komprimerat. Kursen samordnas med uppdragsutbildning.